2013. április 7., vasárnap

Megszületett a ciprusi mentőcsomag




Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF alkotta trojka szerdai ülésén létrehozta azt a mentőcsomagot, amely révén Ciprus a várakozások szerint májusban hozzájuthat az első, 10 milliárd eurós kölcsön első részletéhez.



 
A vélhetően már csak egykori egykori offshore paradicsomban nem könnyű manapság az élet. A nem csak a napfényben, hanem adósságban is fürdő kis sziget lakói naponta értesülnek a mindennapjaikat meghatározó döntésekről, amelyek cseppet sem pozitív előjelűek. A legutóbbi nem megerősített hírek szerint rögös út vár a cipriótákra, a nemzetközi hitel fejében a társasági adó 10-ről 12,5 %-ra való emelésével, 2018-ig 4500 köztisztviselő elbocsátásával, a kamatjövedelmek 15-ről 30%-ra való növelésével mindenképpen számolniuk kell. A mentőcsomag részletei még nem nyilvánosak, de a nemzetközi sajtó tudomására jutott, hogy a 10 milliárd eurós kölcsönt igen kedvező, 2,5 %-os kamattal, hosszú futamidőre áll az ország rendelkezésére és csak egy tíz éves átmeneti időszak után kellene csak törlesztenie a szigetországnak.

A hivatalos forrásból mg nem erősített információk szerint a mentőcsomag 3 lépcsőből fog állni. Az első lépés a válságot okozó bankrendszer rendbetétele lesz, a második az államháztartás mérlegének kiegyenlítése, a harmadik pedig a gazdaság motorjának beindítása a strukturális reformokon keresztül.
Az IMF szerint további a GDP 4,5%-át érintő „megnyirbálásra” lesz szükség a 2018-ra tervezett 4 %-os költségvetési többlet tartásához.

A 10 milliárd euróból 1 milliárdot finanszírozó IMF figyelmeztette a ciprióta lakosokat, nagy kihívás áll előttük, amely sok igyekezet igényel. Christine Lagarde szavai nem jelentenek újdonságot a lakosságnak, akik tűrőképességét már igencsak feszegetik az elmúlt hetek intézkedései. Mint ismeretes, a hitelhez szükséges 7 milliárdos önrész előteremtéséhez a ciprusi parlament rendkívül radikális lépésekhez folyamodott. Az utolsó pillanatban, a csőd elkerülése előtt hozták meg a döntést, az önrészt az 1,2 milliárdot társasági-és kamatadó emelésből, 5,8 milliárdot a 100. 000 eurónál magasabb összegű betétekre kirótt egyszeri adóból kívánják finanszírozni. Leegyszerűsítve tehát a hétköznapi emberek pénzét is felhasználják a bankok által okozott válságból való kilábaláshoz. Kezdetben a pénzösszegek 40%-nak „einstandolásáról” beszéltek, a legutóbbi hírek már 60%-ról szólnak. A befektetők pénzük 37,5 %-ot bankbetétekben kapnák vissza, 22,5 %-ot pedig teljesen befagyasztanának. A ciprusi bankokban megtalálható 70 milliárd eurónyi betét negyede orosz kézben van, de a görögök és az egykori gyarmattartó britek számára is fájdalmas a döntés.

A megegyezési paktum véglegesítésére még azonban várni kell, az Eurócsoport tagjainak is rá kell bólintaniuk, így előreláthatólag csak április végén születik meg a végleges megegyezés, így leghamarabb májusban juthat pénzhez Görögország kistestvére.

Források: 
http://www.bbc.co.uk/news/business-22014500
http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2013/03/euro-zone-crisis
http://kitekinto.hu/europa/2013/04/04/alacsony_kamat_hosszu_futamid_a_ciprusi_csomagban/
HVG 2013/13 03.30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése