2014. december 9., kedd

Kincstári optimizmus Afrika szarván



Olaj, iszlamisták, polgárháború, bukott állam. Dörzsölt külpolitikai szakértők is megizzadnának, ha kiderülne, hogy a hír nem Irakról szól. Szakértők szerint 11 milliárd hordó olajat rejthet az Indiai óceán kontinentális talapzata Afrika szarvánál. Amerikai policymakerek és lobbisták figyelem: az oroszok már ott vannak! Szomália ugyanis december 8-án bejelentette, hogy az Alexander Dzhaparidze orosz milliárdos vezette Soma Oil and Gas befejezte a pozitív eredménnyel záruló kutatást.
A szomáliai kormány (amely jelenleg az ország kisebbik részét tartja ellenőrzése alatt) energiaügyi minisztere ezen a derűs hétfői napon úgy nyilatkozott, hogy országa 6 (hat) év múlva szeretné elindítani az olajkitermelést. Erre szerintük minden feltétel adott: Szomália földrajzi közelsége az olajgazdag arab államokhoz és az újonnan felfedezett afrikai lelőhelyekhez már előrevetítette az olaj meglétét, de ezt igazolni csak a mostani szeizmikus vizsgálat tudta. A cég becslései szerint nagyjából 11 milliárd hordós olajtartalék rejtőzhet az afrikai ország partjainál (összevetésképpen: ez nagyjából negyede Nigéria olajtartalékainak). Ennek megfelelően tervezik a főváros, Mogadishu kikőtőjének a bővítését.
Itt azonban nem annyira felhőtlen a hangulat, a múlt héten is voltak fegyveres összetűzések az iszlamista Al-Shabaab milícia és a kormányerők között. A kormány azonban fogadkozik: szerintük az Indiai óceán biztonságos mára, a kalózkodás – a nyugati országok fellépésének köszönhetően - a múlté, és az iszlamistákat pedig az Afrikai Unió csapatainak segítségével le fogják gyűrni.
Nem ez az egyetlen probléma az 1991 óta polgárháború által sújtott ország olajprogramjával. A koncesszió kiadását megnehezíti, hogy bizonyos területekre – amikre Szomália is igényt formál – Kenya, illetve a két szakadár állam, Puntföld és Szomáliföld is megtette ezt már. Kenyával szemben már a Nemzetközi Bíróságig vitték az ügyet, és biztosak a saját igazukban.
Szomália jelenleg Puntfölddel és az Afrikai Unió missziójával karöltve harcol az iszlám szélsőséges Al-Shabab milícia ellen, amelyet az Al-Qaidához kötnek. Az ország vezette már az ún. "bukott állam index"-et is három éven át 2009-ig, és 2010-ben a Afganisztánt megelőzve lett utolsó előtti a korrupciós ranglistán a Transparency International szerint.

források: innen innen innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése