2014. december 8., hétfő

Izrael a spájzban?



Damaszkusz közelében légitámadást intéztek az izraeli gépek, állítja a szíriai hadsereg. Ez nem az első ilyen eset lenne. Tel-Aviv nem kommentál.


Dimas városa, és a damaszkuszi nemzetközi repülőtér mellett történtek a bombázások számolt be a Szír állami televízió. Áldozatokról eddig nem érkezett bejelentés. A délutáni bombázásokról a független Emberi jogok Szíriai Megfigyelő Központja azt írta: 10 erőteljes robbanást hallottak Dimas körül, valamint egy raktár megsemmisüléséről tudnak még. A szír kormányzat azt állítja, hogy az izraeli légierő támogatja a kormányzatuk ellen felkelőket, ennek is tudható be a mostani eset. 

Libanon megerősítette, hogy izraeli vadászgépek érintették a légterüket, 30km-re a bombázásoktól. Az úgynevezett arab tavasz után a Izrael sok támadást intézett azon arab államok ellen, ahol felkelések törtek ki, a sokszor évtizedek óta álló rezsimek ellen. Eddig főként a határmentét bombázták, hogy elkerüljék a fegyvercsempészetet illetve, hogy a szomszédos Libanonban ne törjön ki nagyobb konfliktus. 

Voltak azonban ennél komolyabb helyzetben is már az idők folyamán. Folyamatos zaklatás éri a Golán fennsíkot, amit Izrael tart megszállás alatt. Minden esetben az izraeli hadsereg védekező hadműveleteknek állítja be az esetet vagy nem kommentálja azt, mint a mostani bombázások során.

A Szír-Izraeli konfliktus nem ért véget. Továbbra is lehet számítani különböző bombázásokra, mind két oldal részéről, amit a másik fél nem kommentál.

Források:
http://www.syriahr.com/archives/40892

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése