2017. április 6., csütörtök

Kémek harca – egy új hidegháború küszöbén?

Az elmúlt években egyre több minden derül ki a titokszolgák tevékenységéről az egyes országokban. Nemrégiben hazánkban volt egy meglepő interjú melyet ki-ki saját érdekének megfelelően értékelt. A nagyhatalmak mindenesetre itt vannak Európa közepén, hogy alakítsák világunkat. A „függöny” mögött készülődik valami?



Konfliktusokkal teli 21. századunkban a biztonság és ennek titkosszolgálati oldala az információs forradalom idején nagyon fontos tényezők. Ugyan akkor a lehallgatási botrányok igen csak negatív színben tüntetik fel a hétköznap embere számára az intézmény tevékenységeit. Egyesek egy új hidegháborúról beszélnek a Nyugat és Oroszország között, amit persze a NATO nem szeretne - derült ki a főtitkár egyik legutóbbi interjúja során. Jelen esetben Törökország és Oroszország tevékenységei kerülnek majd fókuszba, mert nem csak a CIA ügyek lehetnek felkavaróak.
Először viszont kis hazánk meglepő eseménye: pár héttel ezelőtt folyamán Magyarországon egy volt műveleti vezető nyilatkozott az orosz befolyás erősödéséről és a hatósági tehetetlenségről, amely igen csak megfontolandó. Nyílván más nagyhatalmak is aktívak Budapesten, de az egyre szorosabb magyar-orosz kapcsolatok miatt lehetett fontos kiemelni a moszkvai befolyást. Mindesetre ritka egy interjúról volt szó.
További konfliktusok amelyek alakítják a napi külpolitikát is például az amerikaiak és a németek lehallgatási-kémekedési botrányai egymással. Ezzel vannak elfoglalva akkor, amikor a tényleges életbevágó konfliktusokat meg kellene oldani. Trump és az orosz szálak kivizsgálása is új fordulatot vett. Érdemes kivárni, vajon hogyan alakul az elnök sorsa.
Ami Európa és az Egyesült Államok számára is kínos ügy az a törökországi történések ilyen téren és ezek európai „meghosszabításai”. Legutóbb Ausztriában egy zöld párti parlamenti képviselő mutatott be egy dokumentumot, amely lényege, hogy a török állam kiterjedt kémhálózatokat működtet annak érdekében, hogy Erdogan elnök ellenzőit és Fetullah Gülen híveit megfigyelje, ebben akár vallási vezetők, szervezetek is részt vesznek.
Németországban az egyik legfőbb törökországi állami vallásügyi szervezet, a Díyanet esetében vizsgálódnak, miszerint a török szolgálatokkal együttműködve megfigyeltek imámokat és Gülenhez köthető személyeket. Az ellentétek nagyok a két ország között Erdogan nácizó kijelentései miatt és, hogy a német politikusokat is lehallgatják. Mindezt a Süddeutsche Zeitung, a WDR ÉS NDR csatornák hozták le.
Korábban talán nem beszéltük ennyire nyilvánosan titkos ügyletekről, de talán ez nevezhető a 21. század egyik vívmányának. A hírszerzési ügyek nem lennének újdonságok. Az, hogy Németország kémkedik Washingtonban vagy Ankara Berlinben, az amerikaiak pedig Frankfurt környékén nem különleges, főleg a belső körökben. A kémaktivitás a geopolitikai konfliktushelyzet fokozódását jelezheti. Vajon mely irányba fogjuk pozicionálni magunkat az események előrehaladtával Budapestről? Hisz az oroszok és a kínaiak is itt vannak aktívan – politikai és gazdasági érdekeik érvényesítésének céljából az eszközök készlete korlátlan. Magyarország újra szorítóba került...
Szerkesztette: Pál András, 2017.04.06.

FORRÁSOK:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése