2017. április 5., szerda

Skandimánia, avagy a skandináv utópia




Európai viszonylatban a skandináv országok kiemelkedőek több szempontból is. Ha szegénység- és a jövedelem egyenlőtlenségének mértékében vizsgáljuk az északi országokat, messzemenően a legkiemelkedőbbek. Hiszen a szegénységi index a skandináv országokban a legkisebb. Illetve ha azt nézzük, hogy ezek az országok mennyire képesek a jövedelmi egyenlőtlenségeket újraelosztással javítani, elmondható, hogy ebben is ezek az országok a legeredményesebbek. Az adóterhek tekintetében is vezető szerepet tölt be, hiszen kiemelkedően magas az adó, mind Dániában, Svédországban, Norvégiában és Finnországban. Ugyanakkor a magas adók hatására a jólét is magas szinten van, láthatóak az eredmények, és átlátható az, hogy az állam mire költi a befolyt összegeket. A szociális juttatások, a munkáltatók védelme is ezekben az országokban a legmagasabbak. A munkavállalókat védő jogszabályok vannak életben, amelyek jobb munkakörülményeket is teremtenek a dolgozóknak.

Az oly régóta emlegetett Skandináv szocializmus egy viszonylag modern fejlemény. Az 50-es évek elejéig Svédország a világ egyik legpiacpártibb gazdaságpolitikáját folytatta: a GDP arányos állami kiadások alacsonyabban voltak még az akkori amerikai szintnél is. Talán nem is véletlen, hogy az ezt megelőző 80 évben a svédek a világtörténelem egyik legnagyobb gazdasági növekedését valósították meg, amivel az egyik leggazdagabbak országa lettek. Ez egyébként nem csak Svédországra igaz: ebben az időszakban Dánia, Norvégia és Finnország adói is alacsonyabbak voltak Amerikánál. Ez után (az 50-es években) indult meg a szocialista fordulat, megnőtt az állam szerepe, az államigazgatásban dolgozók száma, a privát szektorban foglalkoztatottak száma meg nagyjából stagnált. Ezzel vége is lett a világverő GDP növekedésnek, sőt az egy főre jutó nemzeti össztermék szép lassan az átlag alá csúszott. A skandináv modellnek az is egy kiindulópontja volt, hogy felismerték mindazt, hogy a legszélesebb réteget képviselő munkásosztály, addig nem tud a gazdaság mozgatórugója lenni, amíg nincs meg a megfelelő tőke a kezükben. Arra kell átállni, hogy az egyéni érdek, közösségi érdek is legyen és fordítva, tehát szükséges az, hogy a demokrácia bázisát alkotó osztályokat megerősítsék, mert ennek hiányában könnyen megsemmisülhet.

Részben a fenti szocialista fordulat túlzásba vitelét felismerve, később sokat igazítottak az arányokon. Tény, hogy az egyéni jövedelmeket terhelő adók elég magasak, viszont Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország is alacsonyabb vállalati nyereségadót vet ki, mint a nagy cégek kiszolgálójának tartott USA. Vállalkozni egyébként nem rossz Skandináviában, ezek az országok rendszeresen jól szerepelnek az ezzel kapcsolatos összehasonlításokban (kevés bürokrácia, szabályozás). Nem csak ilyen módon csökkentették az állam gazdasági szerepvállalását az utóbbi években, hanem folyamatosan privatizálták a nagy állami cégeket, a közlekedéstől (vonat, komp, repülő) kezdve a postán át a pénzügy és telekommunikációs szektoron keresztül egészen a kórházakig, iskolákig. Ugyanakkor Magyarországról nézve a skandináv országok sokszor ijesztően neoliberális példaként vannak felhozva.

Szintén gyakori mértéke a progresszivitásnak a környezetvédelem, azon belül is a fosszilis energiahordozók használata. Norvégia esetben kiemelkedő, hogy hiába van tele (adókedvezménnyel támogatott) Teslákkal a város, az ország exportjának nagyjából felét olaj és gáz teszik ki, azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy Dánia a negyedik legmagasabb ökológiai lábnyommal rendelkező ország a világon, (a „híres” arab olajországok után közvetlenül) ami nem is csoda, hiszen még néhány éve is az áramuk felét szénerőművekből nyerték. Ezen kívül jelentős pont a fegyverek kérdése is: Finnország büszkélkedhet a világon a harmadik legmagasabb fegyvertartási aránnyal, Svédország inkább a fegyverkereskedelemben jeleskedik – ők ugyanis a világ tízedik legnagyobb fegyverexportőrjei.
  
A svédeknél és a finneknél is 8-9%-os munkanélküliséget mutatnak Amerika 5%-ával szemben, európai viszonylatban pedig az egyik legnagyobb a fiatalok munkanélküliségi rátája. Persze a munkanélküliség nem minden, a különbség a fogyasztásban is megmutatkozik: ha összehasonlítjuk az amerikai és skandináv háztartásokat, azt látjuk, hogy az utóbbi az előbbinek nagyjából a fele (a norvégoknál kicsit több mint a fele, a többieknél bőven kevesebb, mint a fele). Ez nem is csoda, a válság ugyanis negatívan érintette a megrendíthetetlen skandináv gazdaságokat is, ami visszavehetett a kiadások mértékéből.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése