2017. április 5., szerda

Törökország – paranoid vagy biztosra megy?

A napokban fény derült rá, hogy a török hírszerzés Németországban élő a Gülen-mozgalomhoz köthető törököket figyelt meg. Az adatbázisban több száz személy, illetve szervezet adatai szerepelnek, melyek Fetullah Gülen imámhoz kapcsolhatók. A török fél belátása szerint a feltehető kapcsolat miatt a személyek terroristának tekintendők.

Mit sem javult Törökországban a (vélt) gülenisták és ellenzékiek helyzete. A boszorkányüldözés és a letartóztatások tovább folytatódnak. A tavalyi puccskísérlet óta mintegy 41.000. ember előállítására került sor. Legtöbbjüket azzal gyanúsították, hogy az USA-ban élő Fetullah Gülen- féle mozgalom követői. Törökország Gülent pedig a nyári puccskísérlet megszervezésével vádolja. Az ellenzéki polgárok üldözése már a török határokon is átgyűrűzött, már-már túlzott méreteket ölt.

Németországban mintegy 300 gülenista él, illetve 200 szervezet, többek között iskolák is, melyek szerepeltek a MIT (Török Nemzeti Titkosszolgálat) listáján. A jelentés olyan személyek fényképét is tartalmazza, akik – a török fél szerint- a FETÖ, azaz a güleinsta terrorszervezet tagjai, melyet a tavalyi puccskísérlet kirobbantásával vádolnak. Az imám kiadatása már hosszú ideje húzódó procedúra a két ország között. A török vezetés úgy tartja, hogy az Egyesült Államok csupán azért nem adatta ki még mindig Gülent, mert az különböző bűnügyi ügyletekben szövetségesük. Egyes török politikusok pedig egyenesen az USA-t látják a puccskísérlet kirobbantójának, aki ehhez nem mást, mint Gülent, illetve a FETÖ-t használta fel. Úgy tartják, amíg a közös ügyletük nem fejeződött be, addig a védelmük alatt tartják és nem adatják ki Törökországnak. 

A megfigyelést a német fél felháborítónak tartotta. Számukra elfogadhatatlan, hogy a Németországban élő polgárok után a törökök kémkednek csupán azért, mert valami miatt nem tetszenek a török vezetésnek. Miután a német szervek kezére jutott a török lista, továbbították a Szövetségi Bűnügyi Hivatal és az LKA irányába, ők pedig igyekeztek figyelmeztetni és elővigyázatosságra inteni a MIT által megfigyelt személyeket.  Az LKA egyik szóvivője – aki nem vállalta identitását –azt nyilatkozta, hogy a MIT által megfigyelt személyeket azért figyelmeztették, mert esetleges nehézségeket tapasztalhatnak török területen és azon kívül is…

A Német Szövetségi Titkosszolgálat vezetője azt nyilatkozta, hogy Törökország már több ízben, több szinten is próbálta meggyőzni őket, hogy a nyári puccskísérlet mögött egyértelműen a gülenisták állnak. Hans- Georg Maasen , a német kémfőnök azt nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy Törökországon kívül nem gondolja, hogy lenne bárki is, aki úgy gondolja, hogy Gülen és a Gülen-mozgalom áll a puccskísérlet mögött.   ’Nem ismerek senkit, akit a török kormánynak sikerült volna erről meggyőznie.’ Alsó – Szászország minisztere még árnyaltabban látja a képet: ’ Azt kell mondjam, nagyon világosan, hogy ez az egész magában foglalja az összeesküvéstől való félelmet, ami már-már paranoidként osztályozható.’ A német politikusok többsége egyhangúan a török politika radikális túlkapásának tartja az esetet.

 Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az április 16.-i alkotmánymódosításról szóló népszavazás már vészesen közeledik. A külhoni állampolgárok pedig már a voksolást is megkezdhették. A diaszpórában élő törökök közül mintegy 3 millióan jogosultak szavazásra, akik a szavazó polgárok 5%-át adják. Ennek pedig közel fele, 1, 4 millió fő él csak Németországban, ami egy esetlegesen kialakuló helyzetben elegendő lehet, hogy eldöntse a mérleg nyelvét valamilyen irányba.
Hogy ez Erdoğan egyéni paradoid lépése volt, vagy csak a szavazóbázist kívánta megerősíteni, azt nehéz megválaszolni. Mindenesetre április 16-án sok mindenre fény derülhet.

Felhasznált cikkek:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése