2018. március 10., szombat

A Kelet Donald Trumpjának brutális háborúja – új kampány, régi problémák


A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte a közelmúltban véres, világszerte kritizált háborút indított a hazájában tevékenykedő drogbandák és drogfogyasztók ellen: az elnök támogatásával a rendőrség (sőt még a civil lakosság is) mindenki ellen fellép, akit drog fogyasztással vagy terjesztéssel gyanúsítanak. Vajon jogosak azok a kritikák, melyek szerint az elnök túllőtt a célon? Vagy Dutertének van igaza, aki szerint a bűnözők ellen másként nem lehet eredményt elérni?

A 2016 májusában fülöp-szigeteki elnökké választott Rodrigo Duterte világhírnévre tett szert keményvonalas politikájával, szókimondó stílusával és a pápára, vagy éppen az amerikai elnökre tett keresetlen megjegyzéseivel. Leginkább azonban a bűnözés és a drog ellen meghirdetett, eszközökben nem válogató háborújával vált ismertté, melyet megelőzően Duterte a választást a drogfogyasztók és a drogdílerek elleni kíméletlen harc ígéretével nyerte meg, s mint később kiderült a politikus nem a levegőbe beszélt. Az országban ugyanis már másfél éve kíméletlen és véres háború folyik a drogcsempészek ellen, melynek eredményeként országszerte több, mint 95 ezer embert vettek őrizetbe és közel 4000 emberrel végeztek arra hivatkozva, hogy kábítószer kereskedők vagy drog fogyasztók voltak (egyes jogvédő csoportok szerint ez a szám meghaladja a 13 ezret). A gyilkosságok jelentősebb részéért a kormány által pénzelt úgynevezett „halálosztagok” a felelősek, melyek tagjai egy-egy ember megöléséért több tízezer pesot is kaphatnak, amely az ottani jövedelmek többszöröse, ezért a megélhetés miatt egyre több civil áll be közéjük. Duterte nem csak a rendőrségnek adott ugyanis szabad kezet, hanem az állampolgárokat is arra szólította fel, hogy végezzenek bátran bárkivel, akiről úgy gondolják, hogy kábítószerekhez lehet köze. A brutális kampány ellenére azonban a drogfogyasztást nem tudták jelentősen redukálni a Fülöp szigeteken, a rossz közbiztonságot és a korrupt hatóságokat megelégelő emberek körében pedig Duterte népszerűsége a kegyetlen módszerek ellenére továbbra sem csökken.


Napjainkra már a fülöp-szigeteki katolikus egyház is – amely a legnagyobb Ázsiában – szembefordult az államfővel és nyíltan bírálja a kampányt, mivel a nagy befolyású bíboros érsek szerint a bűnüldözésben is be kell tartani a törvényességet. Ezzel szemben Duterte elnök viszont úgy véli, hogy bármi áron meg kell és meg is lehet szabadítani a Fülöp szigeteket azoktól a fegyveres bandáktól, melyek a kábítószert árulják, sőt még nyíltan is dicsekedett azzal, hogy polgármesterként egykoron maga is végzett kábítószer kereskedőkkel. A drogellenes-kampány híre az ENSZ-hez is eljutott, amely az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel az elnököt. Duterte azonban többször is nyilvánvalóvá tette, hogy ez nem érdekli, a szervezet részéről érkező folyamatos bírálatok miatt pedig még azt is felvetette, hogy országa akár ki is léphet a nemzetközi szervezetből, amely csak sértegetni képes őt.


Habár Duterte kampánya már lassan másfél éve folyik, a probléma azért vált ismét aktuálissá és került újra a nemzetközi reflektorfénybe, mert a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a múlt hónapban bejelentette, hogy megkezdi az elnök és több magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen benyújtott panaszok előzetes kivizsgálását. A vád szerint az elnök „ismételten, folyamatosan és rutinszerűen” követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, ezért Duterte bűnrészesnek minősül több ezer filippínó meggyilkolásában. Az elnök válasza hűen tükrözte stílusát: annak ellenére, hogy a hágai törvényszéket „ostobának, álszentnek és hasztalannak” tartja, áll az ellene indult vizsgálatok elébe, de mint mondta inkább lövessék le, minthogy börtönbe kerüljön.


Összességében a legfőbb kérdés továbbra is az, hogy hat év után hová fog Duterte véres háborúja vezetni – az országban ugyanis ennyi ideig tart egy elnöki ciklus. Egyvalami azonban biztos: az elnök leszögezte, hogy a heves bírálatok ellenére sem tervezi visszafogni drogellenes kampányát. 


Források:
https://www.huffingtonpost.com/anthony-papa/end-the-drug-war-phipresi_b_10889944.html
https://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/01/02/miert_rajonganak_a_fulop-szigeteken_az_elnokert/
https://thediplomat.com/2018/02/dutertes-drug-war-in-the-philippines-new-campaign-old-problems/
http://www.origo.hu/nagyvilag/20160829-rodrigo-duterte-droghaboru-fulop-szigetek-gyilkossag.html
https://www.theguardian.com/world/2016/oct/04/philippines-secret-death-squads-police-officer-teams-behind-killings
https://444.hu/2018/02/09/duterte-uzent-a-hagai-biroknak-lovessenek-le-ne-pereljenek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése