2018. március 12., hétfő

Mi lenne, ha a vezető politikusok többre tartanák a gyermekek életét a pénznél?


Ezzel a provokatív kérdéssel kezdi videóját a 17 éves Jaclyn Corin, a február 14-ei floridai lövöldözés egyik túlélője. Bár nem ez az első halálos áldozatokat szedő iskolai lövöldözés, amelynek túlélői a fegyverviselési jogok reformjáért kezdtek harcolni, ám kétségtelenül ez az első olyan kampány, amely már hetek óta igazán nagy visszhangot kelt nemcsak az amerikai, de a nemzetközi sajtóban is. Az átlag tinikből egy délután alatt fegyverellenes aktivistává avanzsáló diákok történetei, videói, az általuk szervezett megmozdulások a közösségi médián keresztül már több mint egymillió emberhez eljutottak, a CNN nyilvános vitát, Donald Trump pedig beszélgetést szervezett velük, illetve tanáraikkal és a gyászoló szülőkkel.

Február 14-én a floridai Marjory Stoneman Douglas középiskolába besétált az iskola egy volt diákja, a 19 éves Nikolas Cruz egy AR-15-ös gépkarabéllyal, és 17 ember életét kioltva az utóbbi évek legtöbb halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözését vitte véghez. A tragédiát túlélő diákok eltökélték: fordulóponttá teszik ezt a napot. Habár a korábbi iskolai lövöldözések túlélői is mind eltökéltek voltak, ennyire nagyszabású fegyverellenes kampányt tőlük még nem láthattunk. Ennek elsődleges oka pedig abban keresendő, hogy ezek a fiatalok a közösségi médián nőttek fel, pontosan tudják, hogyan használják azt a személyes történeteik terjesztésére, figyelemfelhívásra, egy egész nemzet mozgósítására.
Az első közösségi médiában megjelenő mozgalom a Never Again névre hallgat: ezt a mozgalmat Alex Wind és négy barátja indította Facebookon egy nappal a tragédia után, azóta közel 160 ezren követik őket. Mozgalmuk március 24-ére meghirdette a March for Our Lives nevű menetet, melynek célja, hogy a jogalkotóknál prioritást harcoljanak ki a gyermekek és a családok ügyeinek. A menetet egyelőre washingtoni helyszínnel hirdették meg, azonban szeretnék, ha ezen a napon más városokban is megvalósulnának ehhez hasonló demonstrációk.
A kampány mindeddig talán legemlékezetesebb pillanata, a 18 éves Emma Gonzalez felszólalása egy 16-ai felvonuláson: „Szégyelljék magukat!”, üzente az összes politikusnak, aki pénzadományokat fogad el a fegyverlobbitól – köztük magának Donald Trumpnak is, aki választási kampánya alatt 30 millió dollárt fogadott el a Nemzeti Fegyverszövetségtől (NRA), a legnagyobb amerikai fegyverlobbiként elhíresült nonprofit szervezettől. Emma ugyan csak a tragédiát követően csatlakozott a Twitterhez, azonban máris 1,22 millió követője van.
A kampány terjesztésének sikerét mutatja, hogy a CNN nyilvános vitát szervezett Marco Rubio szenátorral és az NRA szóvivőjével, Dana Loesch-sel a túlélő diákoknak, tanároknak, illetve gyászoló szülőknek, Donald Trump pedig meghallgatásra hívta őket a Fehér Házba, és korábbi nézeteivel szembemenve korlátozásokat vezetne be a fegyvervásárlásra: többek között 18-ról 21-re emelné a fegyverbirtoklás korhatárát, előzetes ellenőrzéshez kötné a vásárlást, és azt javasolja, az arra kiképzett tanárok hordjanak maguknál kézi fegyvert az iskolában.
A közösségi média erejét használta ki a 17 éves Jaclyn Corin is, hogy megszervezzen osztályának egy kirándulást Tallahasse-be, Florida fővárosába – végül több, mint 100 diák és két egyetem is csatlakozott hozzájuk február 21-én, hogy a floridai parlament előtt tüntessenek egy héttel a tragédia után. A jogalkotókkal szerettek volna beszélni a fegyveres erőszak megelőzéséről és a mentális egészség kérdéséről, ám végül többen csalódottan tértek haza, úgy érezve, a jogalkotók megkerülték a válaszadást. Azonban látogatásuk eredménye mégsem maradt el: március 9-én Florida kormányzója, Rick Scott aláírta a nyilatkozatot, amely a Trump által vázolt korlátozásokhoz hasonló pontokat tartalmaz.
Jaclyn február 26-án elindította a What If kampányt: Twitterre feltöltött videójában többek között az ellen szólal fel, hogy a politikusok a pénzt előbbre helyezzék a gyermekek életénél, illetve hogy egy 19 éves, regisztráltan mentálisan instabil fiatal mindenféle előzetes ellenőrzés nélkül háborús célokra tervezett fegyvert vásárolhasson magának. Posztjában arra buzdítja diáktársait, ők is osszák meg hasonló videóikat #WhatIf megjelöléssel. Jaclyn videóját már 3 nap alatt 1,4 millióan tekintették meg, az ő és a Never Again mozgalomért felelős társainak munkássága országszerte számos egyéb megmozdulást inspirált.


Források:
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-43105699
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-43138544
https://www.cnbc.com/2018/03/05/neveragain-gun-control-debate-pits-nra-against-kids-on-twitter.html
https://www.cnbc.com/2018/03/09/gov-rick-scott-signs-school-safety-bill-drafted-in-wake-of-parkland.html
https://edition.cnn.com/2018/02/21/politics/cnn-town-hall-florida-shooting/index.html
http://people.com/crime/florida-school-shooting-survivor-activist-jaclyn-corin/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése