2018. május 6., vasárnap

Mennyire éhes az Orosz Föderáció?



A putyini Oroszország asztalához hányan kaptak meghívót?  Lényeges kérdés, de még lényegesebb ennél, hogy mi szerepel az étlapon. Egyre jobban látszódik, hogy a Balkán mennyire fontos az Orosz Föderáció számára. Azonban a térség elcsábítása az Európai Uniótól valójában a térség elleni buzdítást rejti magában, vagy újabb szövetségeseket keresnek az oroszok, hogy Európa kapuiban toporoghassanak? Ideje volna rendet tenni a sok fogás között.

Az elmúlt hetekben az Európai Tanács elmondása alapján már Szerbia mellett Albánia és Macedónia is készen áll, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz. De mit szeretne az EU valójában? Ugyanis a korábbi gazdasági válság, illetve a Brexit által elszenvedett pofonok egyre inkább arra sarkallják a térséget, hogy stabilizációt teremtsen. Márpedig mély ismeretek nélkül is egyértelmű, hogy ha instabil országok csatlakozása zöld utat kap, az kevésbé vezet a stabilizációs folyamatok kiteljesedéséhez.

De mit szól ehhez a nemzetközi színtér erős szereplője Oroszország?
Több szempontból is fontos számára a Balkán, leginkább Szerbia. Azonban a többi országgal is igyekszik olyasfajta kapcsolatot ápolni, mellyel inkább elcsábítja őket az Európai Uniótól és saját malmára hajtja a vizet. Azonban nem mindig Putyin kénye kedve szerint zajlanak a események. Például nem tapsoltak örömükben, amikor tavaly júniusban Montenegró NATO tag lett. Az esemény után Oroszországban úgy vélekedtek a csatlakozásról, miszerint Montenegró lakosságának nagy része egyáltalán nem támogatta ezt a folyamatot, tehát az ország megsértette a demokrácia legalapvetőbb elveit. Vajon mennyire állja meg a helyét ez az orosz kijelentés? Mindemellett a jelentős montenegrói orosz befektetéseiket is féltik.
Valószínűleg az sem tette boldoggá az orosz feleket, amikor Donald Tusk április 25.-én Belgrádban kijelentette, hogy az Európai Unió Szerbia és a Nyugat-Balkán legmegbízhatóbb partnere kíván lenni. Ennek ellenére nem valószínű, hogy Putyin kétségbe esett volna, hiszen a Balkán csak az egyik fogás, mellette a Baltikum is megtalálható az orosz étlapon.
Ugyan hidegháborús hangulat nincs a balti országokban, és az emberek mindennapi életét sem hatja át az orosz katonai fenyegetés kérdése. Azonban, az aggodalom mégis megnyilvánult, amikor a baltiak felgyorsították a katonai fejlesztéseiket. Lettországban és Litvániában ismét bevezették a sorkötelezettséget, bár egyelőre csak önkéntes alapon, Észtországban pedig eleve nagy hagyománya van az önkéntes tartalékos rendszer működtetésének, minden fiatal észt férfi katonai szolgálatot vállal. Ami igazán aggodalomra ad okot a balti államokban, az az propaganda.
Azonban egyelőre a jövő zenéje, hogy a térségben hogyan alakul majd a helyzet, viszont annál inkább lényegesebb az izgalomra okot adó orosz hatás, befolyás feltűnése a cikkben korábban említett területeken. Az orosz medve továbbra is éhes és csak nemrég ébredt téli álmából. 

Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése