2018. május 6., vasárnap

Hogyan szervezzünk százezreket megmozgató tüntetést Amerikában?


Március 24-e, Amerikai Egyesült Államok. Hozzávetőlegesen félmillióan vettek részt csak Washington DC-ben azon a fegyverellenes tüntetésen, amelyet néhány tizenéves diák álmodott meg, miután túléltek egy 17 áldozatot követelő lövöldözést az iskolájukban. A March for Our Lives névre hallgató, többszáz más amerikai városban is útjára induló megmozdulás az utóbbi évek egyik legnagyobb tüntetésévé nőtte ki magát – de hogyan érhette ezt el néhány tinédzser?

Minden hétre 1,25 iskolai lövöldözés jut
2018 tizenhatodik hetén már a huszadik lövöldözéses esetet regisztrálták az Államokban iskola területén, ami átlag heti 1,25 esetet jelent. Ahogy a magyar iskolákban tűzriadó-gyakorlatokat tartanak, az amerikai tinik úgy gyakorolják a fegyveres támadás esetén alkalmazandó viselkedést. Természetes, hogy akinek iskolás gyereke van, aggódik érte, ugyanakkor nem csak iskolákban fordulnak elő ilyen esetek, akár az utcán vagy a szupermarketben is történhetnek ilyen tragédiák – azaz a fegyverviselés szabályozásának kérdése kortól és nemtől függetlenül mindenkit érint az Egyesült Államokban.

Támogatók
Épp ezért a fegyverviselés szigorúbb szabályozásáért való küzdelem sem új keletű: a diákokat a szervezésben, az esemény koordinálásában a 2014 óta működő Everytown fo Gun Safety nevű nonprofit szervezet segítette. A megmozdulás anyagi vonzatának fedezésére a diákok adománygyűjtést szerveztek, amely olyan hírességeket is elért, mint George Clooney vagy Steven Spielberg. Azonban a hírességek nem csupán adakozással fejezték ki támogatásukat: a Fehér Ház előtt felállított színpadon fellépett többek között Miley Cyrus és Jennifer Hudson is, a fővárosi tömegben vonult a már említett George Clooney, a New York-iban pedig Paul McCartney. Hudson és McCartney személyes érintettsége miatt is küzd a fegyverek ellen: az énekesnő édesanyját, testvérét és unokaöccsét, míg a zenész legjobb barátját, John Lennont veszítette el fegyveres erőszak miatt.
Az esemény egy meglepetésvendége a 9 éves Yolanda Renee King volt, aki nagyapja, Martin Luther King híres beszédére utalva elmondta, neki is van egy álma: egy fegyvermentes világ.

Egyhónapos kampányolás és retorikai felkészültség
És hogy ezeket a támogatókat hogyan érték el egyszerű amerikai tinédzserek? A közösségi médiában kampányoltak saját történeteikkel és társaikat is saját történetük elmesélésére buzdították. Kisebb megmozdulásokon szólaltak fel érzelemdús, retorikailag is átgondolt beszédeikkel, míg társaik kreatívabbnál kreatívabb plakátokkal vonultak a tömegben. Provokatív kérdéseiket pedig nemcsak videóban, a fotelban ülve merték a döntéshozóknak és a fegyverlobbi vezetőinek szegezni, a számukra rendezett CNN-vitában velük szemtől szemben állva is merték vállalni véleményüket és kérdéseiket. Ezzel pedig nemcsak a velük egyetértők tiszteletét sikerült kivívniuk, de az ellentétes véleményt képviselőkét is, mint amilyen az Államok legerősebb fegyverlobbista csoportjának, a Nemzeti Lőfegyverszövetségnek (NRA) a szóvivője is volt. Ezek a diákok pedig a washingtoni tüntetésen sem okoztak csalódást.
Az egyik legismertebb parklandi aktivista diák, Emma Gonzalez korábbi felszólalásaiban politikusoknak üzente, hogy szégyelljék magukat, a March for Our Lives tüntetésen elhangzott beszédében pedig az áldozatokra koncentrált. Felsorolta, melyikük mit szeretett csinálni, amit többé már nem tehetnek meg, majd elhallgatott – 6 perc 20 másodpercre. Ennyi időbe telt ugyanis a gyilkosnak, hogy lelője 17 áldozatát.

Források:

https://edition.cnn.com/2018/03/02/us/school-shootings-2018-list-trnd/index.html

https://edition.cnn.com/2018/03/24/entertainment/celebrities-march-for-our-lives/index.html

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-43526413

https://edition.cnn.com/2018/03/21/us/march-for-our-lives-explainer/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése