2018. május 6., vasárnap

Angola a demokrácia útján


Angola harmadik elnökét, João Lourenço-t 2017 szeptemberében iktatták be hivatalába. Az új államfő, a győztes MPLA politikai párt korábbi védelmi minisztere José Eduardo dos Santos 38 éves kormányzását követő önkéntes lemondása után került az ország élére. Bár a kormánypárt vezetője továbbra is a diktátorként elkönyvelt Santos maradt, a párt befolyása jelentősen csökkent. Az új, reformista államfő az ország erőteljes demokratizálása felé vette az irányt. Lourenço legfontosabb célkitűzései közé tartozik a szegénység és a korrupció elleni harc, a polgári szabadságjogok megerősítése valamint az alacsony olajárakkal sújtott gazdaságuk fellendítése. 

Angolában ma is súlyos probléma a munkanélküliség, infrastruktúrája fejletlen, a kórházakban műszer- és gyógyszerhiány van, az anyák és kisgyermekek halálozási arányszáma pedig továbbra is kritikusan magas. Lourenço tervezett reformjai azonban löketet adhatnak az ország fejlődésének. A politikai enyhülés teret nyújtott a média és a sajtó számára, hogy a polgárháborút követő merev ellenőrzés után kivívhassa szólásszabadságát. A sajtó már nem a kormányt, hanem a társadalmat hivatott kiszolgálni. Ma, a képviselők és politikusok nyilvános vitákon vesznek részt, rádiós és tévés műsorokban döntögetnek tabukat. A korábbi államfő kormányzása során a népnek nem volt lehetősége nemtetszése kinyilvánítására, idén, a munka ünnepén az angolai lakosság tüntetéseket szervezett a munkavállalók rossz életkörülményei miatt.

Lourenço korrupció elleni harcának első lépéseként tisztogatásba kezdett. Eltávolította pozíciójából a fegyveres erők parancsnokát, a külföldi hírszerzés vezetőjét, az Endiama gyémántcég vezetőjét, három állami médiavállalat igazgatótanácsát, valamint Santos előkelő pozícióba helyezett családtagjait.
 Isabel dos Santos, a korábbi elnök lánya a leggazdagabb nő Angolában, akit 2017-es eltávolítása előtt édesapja nevezett ki a Sonangol állami olajvállalat élére. Vagyonát 2018-ban 2,5 milliárd dollárra becsüli a Forbes. Isabel dos Santos érdekelt és részvényes a hazai és a portugál pénzügyekben, telekommunikációban, energiaiparban. Fivérét, José Filomeno dos Santost az FSDEA igazgatótanácsának elnökét szintén lemondatták. Az FSDEA, amiért felelt a jólét, a társadalom és a gazdaság fejlődésének elősegítésére létrehozott 5 milliárd dolláros szuverén nemzeti vagyonalap. A Paradise Papers nyomozása során kiderült, hogy Santos sikkasztási botrányba keveredett üzlettársával, Jean-Claude Bastos de Morais-szal egyetemben, aki a Quantum Global Group - a FSDEA vagyonkezelőjének- tulajdonosa. José Filomeno dos Santosról kiderült, hogy a nemzeti vagyonalapból több millió dolláros összegeket utalt londoni bankszámlájára, míg Bastos luandai és cabindai építkezéseibe fektetett be a vagyonalapból.

Angola, Afrika második legnagyobb kőolajtermelő országa jelenleg közel 16 milliárd dolláros államadóssággal küzd. Megítélésén a korrupciós ügyek kiszivárogtatása jelenleg nem sokat ronthat, a Világbank szerint Angola jelenleg egy rizikósabb üzleti és beruházási szektor, mint Szíria. Az új kormányfő fontosnak tartja, hogy a befektetők számára Angolát egy megbízható terepnek tüntesse fel, így célja az olajszektori berendezkedése átláthatóbbá tétele.

Az országot érő negatív kritikák ellenére a reformista elnök egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem csupán a nép körében, de a környező afrikai, és távolabbi országok is nagyobb mértékben nyitnak Angola felé. Szijjártó Péter például februárban járt Luandában, ahol kijelentette, hogy felújítja biztonsági és gazdasági együttműködését az országgal, és újranyitja az angolai nagykövetséget.

Források:
https://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21741577-how-far-will-he-go-fighting-corruption-angolas-new-president-jo-o
https://www.forbes.com/profile/isabel-dos-santos/
https://index.hu/kulfold/2018/02/14/szijjarto_peter_ujranyitja_a_magyar_nagykovetseget_angolaban/
https://observador.pt/2018/05/03/lideranca-do-mpla-de-joao-lourenco-vai-ajudar-a-aplicar-reformas/
https://www.publico.pt/2018/02/25/economia/noticia/angola-emite-16-mil-milhoes-de-divida-este-ano-e-o-segundo-maior-emissor-de-africa-1804402
https://www.theguardian.com/news/2018/jan/11/head-angola-wealth-fund-fired-paradise-papers-revelations
https://www.theguardian.com/world/2017/nov/07/angola-sovereign-wealth-fund-jean-claude-bastos-de-morais-paradise-papers

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése