2018. március 10., szombat

„Az oroszok már megint a spájzban vannak?” - Avagy az orosz befolyás megjelenése Szerbiában



„Az oroszok már megint a spájzban vannak?” - Avagy az orosz befolyás megjelenése Szerbiában

Visszatér hazánkba az orosz befolyás? Ugyanez az érzés már a Balkánon is felmerült, sőt forrósítja a helyzetet, hogy adott esetben Szerbia tartalmas közös múltra tekint vissza, kultúra vagy akár vallás kapcsán is Oroszország tekintetében. Olykor Belgrád üzeneteit sem tudja az Európai Unió értelmezni. De miképp jelennek meg az oroszok a térségben, és ha kelet felé kacsingat Szerbia, hogyan válhatna az EU tagjává?

Nem szükséges határainktól túl messzire tekintenünk, ha konfliktust keresünk, ugyanis a Balkánon is forrósodik a helyzet. Szerbia és Albánia közti feszültség, Koszovó nehéz helyzete csak a legszembetűnőbb bonyodalmak. Ezt a feszült helyzetet súlyosbítja az oroszok megjelenése a térségben. Ugyanis balkáni társaikat, szövetségeseiket –a szerbeket - egyre jobban bízatják arra, hogy számoljanak le ellenségeikkel. Még Koszovó felosztása, pontosabban kettéosztása is felmerült a közelmúltban.  

Na de milyen az oroszokhoz fűződő viszony? Lényeges momentum, hogy korábban közös hadgyakorlatot is tartott az orosz és szerb hadsereg, sőt az Orosz Föderáció több páncélozott járművet, tankot és hat darab Mig-29-es repülőgépet is adott Szerbiának. (Utóbbiról még 2016 decemberében tárgyalt Aleksandar Vučić köztársasági elnök- akkor még Szerbia miniszterelnöke- és Vlagyimir Putyin.) A helyzete szépsége, hogy a vadászgépeket ajándékba kapták a szerbek és csak a felújítási munkálatokat kellett elvégezniük. A korszerűsítéseket követően Szerbia 18 vadászgép tulajdonosává vált. Ez a „gesztus” nyilvánvalóan jólesett a Nyugat-balkáni országnak, sőt talán pont ezért is, nem meglepő, hogy Putyin orosz elnök számít a legnépszerűbb külföldi vezetőnek a szerbek között- derült ki a Gallup felméréséből. Oroszország nemcsak az „ajándékaival”, hanem tanácsaival és pénzével is igyekszik kivenni a neki járó szeletet ebből a hatalmas tortából. Ezt is alátámasztja, hogy orosz tanácsadók közvetítésével a boszniai szerb rendőrség 2500 automata fegyvert vásárolt Szerbiától. Egy másik figyelemfelkeltő tényező, hogy a szerb cégek sok esetben orosz nagyvállalatoknak adják el potom pénzért a kulcsfontosságú cégeiket. Ezzel is növelve az orosz befolyást. Véletlen volna?

Legfrissebb esemény a két ország történetében, az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov belgrádi látogatása februárban. A külügyminiszter utazásának egyik apropója volt, hogy 180 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot Belgrád és Moszkva. Emellett a balkáni helyzet elemzése is terítékre került.  
Azonban a szerb szituáció nem egyszerű, hiszen szoros történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, melyeket természetesen nem kíván megszakítani. Ugyanakkor az Európai Unióhoz való csatlakozás is fontos célja Szerbiának, azonban e kapcsán két fontos elvárás szerepel a balkáni országgal szemben -melyek fejtörést okoznak számára-: rendeznie kell a kapcsolatát Koszovóval, és össze kell hangolni Szerbia külpolitikáját az EU külpolitikájával, márpedig ez azt is jelentené, hogy Szerbiának is csatlakoznia kellene az Oroszországgal szembeni szankciókhoz.
Tehát a kép egyre homályosabbá válik, és hiába hangoztatják a szerb vezetők a kívánt csatlakozást, ha közben láthatóan egyre szorosabbá válik kapcsolatuk orosz barátaikkal. 

Források:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése