2015. március 9., hétfő

Egy patthelyzet előnyei az ukrán sakktáblán




Az ukrán kormányerők visszavonulása Debalcevéből a látszatok ellenére sem válhat a szakadárok győzelmi státusszimbólumává: ez a megállapítás az oroszbarát erők összes eddigi győzelmére igaz lehet. Hiába nyernek csatát akkor, ha a háborút mégsem tudják megnyerni. A fegyveres konfliktusok továbbra is napirenden lesznek, így gyors győzelem egyik oldalon sem várható. Viszont éppen ez a vontatottság lehet Ukrajna esélye.

Egy héttel a Minszkben aláírt fegyverszüneti egyezmény megkötése után az ukrán hadsereg látszólag súlyos vereséget szenvedett Debalceve feladásával. Ám a statisztikák szerint a szakadárok, és az oroszok veszteségei a nagyobbak. Jóllehet egy győzelem szimbolikus értékkel is bír, a mondás az orosz-ukrán konfliktus ezen pillanatképénél is alkalmazható: nem csatát, hanem a háborút kell megnyerni. Az elfoglalt kelet-ukrajnai területek – az orosz támogatás nélkül gyakorlatilag életképtelen Donyeck és Luhanszk szakadár köztársaságok – gazdaságilag, infrastrukturálisan és katonailag is súlyos terheket rónak az oroszokra. Egy elhúzódó konfliktus – mint jelenleg az ukrán háború – csökkenti az orosz fél gyors győzelmének esélyét.

Alexander Motyl – a New Jersey-i Rutgers Egyetem politológusa – friss elemzésében éppen az oroszok fenntarthatatlan helyzetére hívja fel a figyelmet: Oroszország a végsőkig elment a nemzetközi közösség szankciói ellenére, hogy a számára hagyományos befolyási övezetet jelentő Ukrajnát térdre kényszerítse. Az ukrán hadsereg, és főként a hadvezetés gondjai súlyosak, de mindeddig mégsem sikerült átütő győzelmet aratniuk az oroszbarát szakadároknak. Motyl véleménye szerint a nyugati fegyverszállítások, az ukránoknak nyújtott támogatás sikerre viheti a konfliktus ügyét: a kívánatos célt az elemző egyfajta patthelyzet kialakulásában látja.

A patthelyzetet az ukránok az orosz előrenyomulás feltartóztatásával tarthatják fenn: ehhez azonban elengedhetetlen a további – és fegyveres segítségnyújtást is jelentő – támogatás. Ha az ukrán hadseregnek sikerül megerősödnie, szilárd akadály gördül az orosz terv elé: a gyors győzelem, az ország teljes lerohanásának esélye gyakorlatilag nullázódik. Oroszország – súlyos gazdasági gondjai miatt – nem tudja vállalni a további elhúzódást: tartós eredményekkel kecsegtető tárgyalások következhetnek. Igazság szerint jóval előnyösebb lenne Oroszország számára egy széleskörű autonómiával bíró, de mégis Ukrajna részeként létrejövő, erősen oroszbarát terület: így Ukrajnára nehezedne ezen területek ellátása, a közigazgatás és a polgári élet helyreállításának terhe.

Oroszország továbbra is hangulatkeltéssel, hazugsággal, háborús propagandával vádolja a Nyugatot, s mi több: polgárháború szításával. Az erőtlen nyugati fellépés bátorította Oroszországot a szakadárok támogatására, a Krím annektálására. Ha az ukrán fél mégis megkapja a nyugati katonai segítséget, lehetősége nyílik a patthelyzet fenntartására, és ezáltal a kivárásra – egyetlen esélyként az orosz agresszióval szemben.

Tóth Bálint Péter

 http://foreignpolicy.com/2015/03/04/a-stalemate-ukraine-can-win-russia-war-donetsk-donbass/
 http://rt.com/op-edge/238029-us-lethal-aid-supply-ukraine/
 http://rt.com/op-edge/238389-us-ukraine-war-propaganda/
 http://sputniknews.com/voiceofrussia/news/2014_07_16/Ukrainian-troops-encircledby-Lugansk-self-defense-fighters-in-Izvaryne-1686/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése