2015. március 10., kedd

Újabb beutazási botrány az ukrán válság kapcsán – tovább romlanak a lengyel-orosz kapcsolatok?


Az ukrán válság következtében még ellenszenvesebbé válik a lengyel-orosz viszony, ugyanis lengyel barátaink parlamenti képviselőjét, a kommunista ellenállás, a Szolidaritás nagy vezéregyéniségét, Bogdan Borusewicz szenátus elnököt az orosz hatóságok nem engedték beutazni az országba. Borusewicz így nem tudott részt venni, a nemrég meggyilkolt orosz ellenzéki politikus Boris Nemtsov temetésén.

Váratlanul érte a lengyeleket, hogy Borusewicz úrtól megtagadták a vízumot, aki Lengyelországot képviselte volna a temetési szertartáson és búcsúbeszédet is mondott volna. Napokig kérdéses volt továbbá, hogy az egész delegációra vonatkozik-e a beutazási tilalom vagy csak Borusewiczre. Utóbb kiderült, hogy Marcin Zaborowski, a Lengyel Külügyi Intézet (PISM) igazgatója se utazhat. Így a négyfős delegáció kettőre csökkent.

A lengyel kormány magyarázatot várt és kapott is ez ügyben Oroszországtól. S mint kiderült az ukrán válság kapcsán, Oroszország ellen hozott EU-s szankciók miatt tették tiltólistára Borusewiczet. Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője twitter üzenetéből is ezt az álláspontot tükrözi. Ezek szerint Moszkva készített egy beutazási listát az EU-val szemben, amit nem hozott nyilvánosságra. Jó példa még a lett parlamenti képviselő Sandra Kalniete esete, akitől szintén megtagadták a beutazást a reptéren.

A hivatalos állásfoglalással ellentétben olyan magyarázatok is napvilágot láttak, hogy Putyin elnök nem szívesen látná a politikáját bíráló Borusewiczet. Ám a temetés előtt már tudni lehetett, hogy Putyin nem vesz részt a búcsúszertartáson, tehát kevés esély adódott volna, hogy személyesen találkozzanak. A beszédét, pedig ha nem is mondhatta el személyesen Borusewicz, a lengyel delegáció másik két tagja - a külügyminiszter-helyettes Konrad Pawlik és az elnöki tanácsadó Jan Litynski - megtette helyette. Így demonstrálva nemtetszésüket az orosz intézkedéssel szemben.

A választási kampány hivatalos beindulásával az elnökválasztáson az ellenzék színeiben (Jog és Igazságosság Pártja) induló Andrzej Duda diplomáciai válságnak nevezete a helyzetet és felvetette, hogy EU-s szinten kellene megvitatni az incidenst. Az ellenzéknek ismét lehetősége nyílik felerősíteni az oroszellenes retorikát, amellyel felidézhetik a katyni mészárlást, a kommunista éveket, a szmolenszki tragédiát, a lehallgatási botrányt, és nem utolsó sorban az ukrajnai válság tisztázatlan pontjait, mint például a Malaysian Airlines lezuhanása. Valószínűleg az Oroszország elleni keményebb állami szerepvállalást is sürgetni fogják az új szavazatok nyerése érdekében, ugyanis a legújabb felmérések szerint (Public Opinion Research Center) a jelenlegi elnök Bronisław Komorowski felé billen a mérleg, Duda pedig csak a szavazatok 15%-ban reménykedhet a közelgő választáson.

Forrás:

http://www.warsawvoice.pl/WVpage/pages/article.php/27913/article

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése