2015. március 10., kedd

Renzi lepaktált az ördöggel

Renzi lepaktált az ördöggel


Állítják egyes külpolitikai szakértők. Az már azonban nem szubjektív vélemény, hanem tény, hogy az olasz miniszterelnök múlt héten látogatást tett a Kremlben, ahol órákon át beszélgetett Vlagyimir Putyinnal. Ezzel Renzi lett az első az európai nagyhatalmak vezetői közül, aki a Krím annektálása óta tárgyalt az orosz elnökkel. Hogy mi sarkallta erre? Íme a válasz.

Matteo Renzi moszkvai látogatását a legtöbb európai vezető nem fogadta kitörő lelkesedéssel, ám ez a legkevésbé sem meglepő, az olasz-orosz tárgyalás ugyanis megtöri az európai álláspont eddig egységességét. Nyomós indokkal kellett tehát rendelkeznie Renzinek ahhoz, hogy a Nyugat nemtetszését figyelmen kívül hagyva tárgyalásokat folytasson Putyinnal. Döntése hátterében három rendkívül fontos tényező állhat: az olasz gazdaság gyengülése, a líbiai válság Olaszországra irányuló fenyegetése, illetve az Eni olajtársaság jövőjének kérdése. Egyértelmű tehát, hogy Renzi sokkal inkább olasz, mint uniós érdekből tárgyalt Putyinnal, ennek megfelelően míg az európai vezetők kevésbé lelkesen fogadták a találkozó hírét, az olasz közvélemény rendkívül pozitívan reagált, úgy vélik, hogy a látogatás enyhítheti a feszültséget Oroszország és az Unió között, előmozdíthatja a párbeszédet és különben is, – az olasz katolikus püspöki kar kiadványa szerint – jobb összebarátkozni Putyinnal, ha egyszer legyőzni nem tudják.

De miért is fontos számukra az oroszok barátsága? Például azért, mert az olasz gazdaság olyan mélypontra süllyedt, amiből még orosz segítséggel sem lesz egyszerű kilábalni, nemhogy a nélkül. Bár Renzi több különféle reformmal állt elő megválasztása óta és azokat következetesen végre is hajtja, a várt javulás és gazdasági fellendülés elmaradt. Ennek következtében rendkívül rosszul érintette Olaszországot, amikor az Európai Unió szankciókat kezdett alkalmazni Oroszországgal szemben és ezeknek részeként betiltották az élelmiszer kereskedelmet az uniós országok és Oroszország között. Ez különösen érzékeny pont volt az olaszok számára, ugyanis élelmiszeriparuk egyik legjelentősebb felvevőpiacát Oroszország jelentette.

Szintén nagyon fontos kérdés Olaszország számára a líbiai konfliktus rendezése. A háborús helyzet elől menekülve rengetegen érkeznek Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül. Ez egyrészt komoly gazdasági és szociális terhet ró az ország lakosságára, másrészt biztonsági fenyegetést is jelentenek. Különösen igaz ez az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet megerősödése óta, akik több alkalommal jelentettek meg fenyegető hangvételű videókat, amelyben a Colosseumot fekete zászlóval ábrázolják. Renzi Moszkvában elmondta, az oroszok segítségére feltétlenül szükség van a konfliktus békés rendezéséhez, ezért számít aktív részvételükre a megoldás keresésében.  

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az Eni olajtársaságot sem, amely nagy részben az olasz állam tulajdona. Az Eni több mint 40 éve működik sikeresen együtt az orosz Gazprommal, többek között ők építették volna a Déli áramlatként emlegetett gázvezetéket is, amely a tervek szerint Oroszországból Európába juttatta volna a gázt. Ez az elképzelés végül meghiúsult, de a két gázipari óriás kapcsolata töretlen maradt, és az olaszok érdeke azt diktálja, hogy ez maradjon is így.


A fenti tények ismeretében talán már jobban érthető, hogy Matteo Renzi miért tárgyalt Vlagyimir Putyinnal a többi nyugati vezető rosszallása ellenére. Az olasz kormányfő cselekedetével azt üzenete: akár támogatják akár nem, ő elsődlegesen az olasz állam érdekeit tartja szem előtt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése