2015. március 11., szerda

Függőségek, vagy játék a gázzal?



Az orosz-ukrán ideiglenes egyezmény a téli gázszállításról március 31-én lejár, azonban új megállapodás helyett csak a jelenlegi szerződés alkalmazásával kapcsolatban vitáznak a felek. Konkrét előrelépések a nyári csomagról való megállapodás felé nem történetek, de Ukrajna próbál függetlenedni az orosz gázexporttól.

A gázkérdés továbbra is kétélű kard a konfliktusban, hiszen az orosz földgáz fele Ukrajnán keresztül érkezik Európába. Az EU próbál erősen közvetíteni a két fél között az energiaellátás biztonságának érdekében, ezért március 2-án az ukrán és orosz energiaügyi miniszterekkel tárgyalt Brüsszelben az októberben aláírt ideiglenes gázmegállapodásról. A tárgyalás során abban állapodtak meg, hogy Oroszország márciusban továbbra is szállítja Ukrajnának az előre kifizetett mennyiséget, valamint az EU irányában is teljesíti a kötelezettségeit, Ukrajna pedig zavartalanul lebonyolítja a tranzitszállításokat. A megállapodáshoz képest a Naftogaz március 5-én kiadott nyilatkozata arra mutat rá, hogy Oroszország továbbra sem tartja magát a tranzitról szóló megállapodásokhoz, és nem juttat megfelelő mennyiségű gázt Ukrajnába.


A télen Ukrajnának sikerült csökkentenie az orosz gáztól való függőségét, és a korábbi 95%-os orosz gázimport 33%-ra csökkent, nyilatkozta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. 2013-ban Ukrajna 27,9 milliárd köbmétert importált, 25,8 milliárd Oroszországból jött, és 2,1 milliárd köbméter az EU-ból. Ebben az évben összesen 20 milliárd köbmétert tervez importálni, melyből mindössze 7-8 milliárdot szerezne be az oroszoktól, a többit Európából. Ez annak is köszönhető, hogy Ukrajna a korábbi 8 millió köbméterhez képest márciusban már 23 millió köbmétert gyűjtött a tározókba. Petro Poroshenko ukrán elnök szerint Ukrajna a továbbiakban orosz gázt fog visszavásárolni európai partnereitől, 245 dollárért 1000 köbméterenként, ami 15%-kal kevesebb, mint az orosz ár.

Ukrajna további intézkedéseket is foganatosít: februárban a kormány 300 százalékkal emelte a lakossági energia árakat, hogy az IMF-től pénzügyi segítséget kaphasson, valamint a gázárak növelésével visszaszorítsa a fogyasztást. Más energiapiaci intézkedésekkel együtt három-négy éven belül Ukrajna függetlenedhet az orosz gázszállítástól- nyilatkozta Volodimir Demcsisin, ukrán energiaügyi miniszter.

A Európai Bizottság továbbra is új megállapodást sürget a nyári hónapokra, amíg a stockholmi bíróság döntése nem érkezik meg, és nem szabályozza Ukrajna vitatott tartozásait Moszkvának. Az új egyezmény hiányában a 2009-ben aláírt, 10 évre szóló „take-or-pay” („vedd át, vagy fizess”) szerződés lép életbe, melynek anyagi vonzata egyáltalán nem lenne kedvező Ukrajna számára.


A téli gázmegállapodás fényében úgy tűnik, március végéig biztosítva van Ukrajna kedvezőbb feltételű gázellátása. A nyári csomag hiányában viszont Oroszországnak még nagyobb lehetősége lesz mind politikai, mind gazdasági nyomásgyakorlására a gázexporton keresztül is.



Források:
http://sputniknews.com/politics/20150303/1018971561.html
http://sputniknews.com/business/20150105/1016526132.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése