2016. április 8., péntek

Fiatalok Tanácsa – A Migrationsverket egyéni kezdeményezése migráns fiatalok megsegítésére

Svédország az Európába érkező migránsok egyik főbb célpontja. A menedékkérők, akik között rengeteg a fiatal, nagy százaléka igyekszik a skandináv ország felé egy jobb élet reményében. A svéd bevándorlási hivatal, a Migrationsverket, egy állandó tanács létrehozását tervezi, amely fő célja, hogy segítse a migráns fiatalok könnyebb integrációját.

A BBC honlapján megjelent 2015-ös adatok szerint, Svédország a második helyen áll a menedékkérelmek 100.000 főnyi lakosságra jutó hányadát tekintve. Ez a szám igen jelentős, alig marad el a magyar rekordtól. A napjainkban is tartó bevándorlás azonban nem az első az ország történelme során, amely jelentősen érintette a skandináv államot. A nyolcvanas évek során Chiléből, Irakból és Iránból érkeztek a menekültek, majd a kilencvenes években, a balkáni háborúk kitörése után, rengetegen kaptak letelepedési engedélyt. Abban az időszakban Szomália és Irak volt a két fő kibocsátó közel-keleti ország, ma pedig Szomália, Irak és Afganisztán területéről érkeznek a legtöbben.

A statisztikák szerint, például az Eurostat honlapján, a menedékkérők nagy hányada férfi, de jelentős a gyermekek és még kiskorúak száma is. A politico oldalán olvasható 2016 elején közzétett cikk szerint, a Svédországba érkezők között számon tartanak kísérettel és kíséret nélkül érkező kiskorúakat, akik száma szintén igen magas. Kíséret nélkül érkezők például kiteszik a fiatalkorúak több, mint felét.

Éppen ez lehet az oka annak, hogy Svédország nagy hangsúlyt fektet a fiatalok integrálására. Az országban mindenkit megillet a tanulás joga, iskolába járni éppen ezért mindenkinek szabad. Azt azonban semmi sem garantálja, hogy ezek a gyerekek be is tudnak illeszkedni svéd vagy már sokadik generációs bevándorlók gyerekei közé.

Nagy valószínűséggel ez lehet az alapja annak a kezdeményezésnek, amelyről a svéd bevándorlási hivatal, a Migrationsverket honlapja írt elsőként. Az ötlet egy tanács felállításának terve migráns fiatalok helyzetének megsegítésére. Az állandó tanács elsődleges célja egy olyan platform biztosítása, ahol bárki szabadon hallathatja hangját. Az ötlet a krízis tetőpontján egy TV stúdió előtt fogant meg Anders Danielsson igazgató és Hamza Ibrahim fejében, aki a Kísérő Nélkül Érkező Fiatalok Egyesületének (Ensamkommandes förbund) oszlopos tagja. A Migrációs Ügynökség a programért felelős munkatársa, Eva Thyselius elmondta: „A Fiatalok Tanácsa lehetőséget ad a fiatalok számára, hogy arról beszéljenek, amiről csak akarnak. Ha javaslataik vagy észrevételeik vannak mások irányába, mi azokat közvetíteni fogjuk az illetékesek felé.”

A tanács elsősorban fórumként funkcionál majd, amelynek ülésein részt vesz a két fő, a kíséret nélkül érkező fiatalok jövőjével foglalkozó egyesület képviselője. Hamza Ibrahim, a már fentebb említett szakértő munkatárs azt is elmondta továbbá, hogy a kezdeményezés céljai között szerepel még, hogy megváltoztassa az ezekről a gyerekekről alkotott képet, amely a nyugati emberek fejében kifejlődött.
Svédországban egyébként nagy hangsúlyt fektetnek az integrációra és emellett számos más csatornán keresztül is megpróbálják bevonni a fiatalokat. Készült egy videó például, amelyben svéd tinédzsereket kérdezték arról, ők hogyan éreznék magukat, ha el kellene hagyniuk hazájukat. Ezzel a menekülő fiatalok helyzetébe helyezkedhettek kicsit a megkérdezettek.

A Fiatalok Tanácsa nagyon jó irányú kezdeményezés annak érdekében, hogy megváltozzon a menedékkérő fiatalokról alkotott kép. 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése