2016. április 3., vasárnap

Veszélyben az uniós-török migrációs megállapodás?




Még életbe sem lépett a márciusi török-EU csúcson megfogalmazott migránsokra vonatkozó alku, máris komoly nehézségekkel kell szembenézniük a feleknek. Az uniós és török vezetők szerint történelmi jelentőségű áttörést sikerült elérni a csúcson, azonban már egy felületes rátekintésből látszik, hogy milyen elképesztő logisztikai, adminisztratív és jogi kihívásokkal kell megbirkózniuk a feleknek, ahhoz hogy a megállapodásban foglaltak maradéktalanul teljesüljenek. Ha azonban alaposabban megvizsgáljuk az egyes pontokat még aggasztóbb képet kapunk a sikerként beharangozott egyezségről.

Számos olyan faktorról beszélhetünk amelyen az egész megállapodás áll vagy bukik. Az egyik ilyen a brüsszeli terrortámadások hatására megfogalmazódott biztonsági aggályok az egyes tagállamok részéről. Lengyelország már most bejelentette a támadásokra hivatkozva, hogy nem kíván több migránst befogadni, ezt a példát más tagállamok is követhetik, különösen azok amelyek eddig is ellenezték a menekültek szétosztását. A fokozott biztonsági ellenőrzések továbbá még jobban lelassíthatják az amúgy is döcögős logisztikai folyamatokat, illetve amennyiben a migránsok közül bárki gyanúba keveredik a terrortámadásokat illetően, az további feszültségek forrása lehet. 

A másik fontos tényező, hogy vajon Törökországnak sikerül-e a megállapodásban foglaltak értelmében gátat szabni az Európára nehezedő migrációs nyomásnak? Az unió számára ez az elsődleges fontosságú, minden más csak mellékes. Ha az elkövetkező hetekben a migrációs nyomás továbbra sem enyhül, a megállapodás virtuálisan halottnak tekinthető. A megállapodás egyik sora is világossá teszi, hogy amennyiben a Törökországba visszatérő szír menekültek száma meghaladja a 72.000-et az alku érvényét veszti. Ez egyesek szerint egyfajta nyomásgyakorlás a törökökkel szemben, hogy lezárva tartsák a határaikat. Mindenesetre április végére egyértelműen ki fog derülni, hogy a törökök képesek-e megbirkózni a feladattal.

Egy újabb kényes pont a vízumliberalizáció kérdése, ami viszont a törökök vesszőparipája. A megállapodás értelmében a törökök számára biztosított vízummentes belépés az Európai Unió területére legkésőbb júniusig meg kell hogy valósuljon, feltéve hogy a törökök addig teljesítik az összes szükséges kritériumot. Jelenleg azonban nem úgy néz ki, hogy sikerül tartani a határidőt, Ankara ugyanis eddig mindössze 37 kritériumnak felelt meg a 72-ből. A hátralevő 35-ből 12 – t eddig még nem teljesítettek, vagy csak részben találkozik a követelményekkel, a munka pedig még lassabban halad a fennmaradó 23 pont esetében. Ankarának évekbe tellett az első 37 pontot is teljesítenie, úgyhogy nem hisszük hogy Törökországnak az összes fennmaradó követelménynek sikerül eleget tennie mindössze pár hét alatt. – mondta Alexandra Stiglmayer vezető elemző a European Stability Initiative nevű think thankél. „Biztos vagyok benne hogyha Törökország nem kap vízummentességet, a megállapodást törlik vagy elhalasztják.”

Szorít a határidő, ha ugyanis T.o-nak május végéig nem sikerül megfelelnie a követelményeknek, a megállapodás komoly veszélybe kerülhet. 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése