2016. április 1., péntek

Még mindig tart a határzár a görög-macedón határon

Még mindig tart a határzár a görög-macedón határon

Több ezer menekült ragadt a görög-macedón határon, miután a macedónok lezárták a határt. Az elmúlt hónapokban több összetűzésre került sor a menekültek illetve a görög és macedón kormányerők között, miközben a menekültek helyzete nem javult, így rengetegen gyalog akartak átvágni Macedónián.

Az idomeni menekülttáborokban rossz körülmények között tengődő migránsok helyzete eddig sem volt túlságosan bíztató, mivel a macedón kormány lezárta határait. Miután a görögök megkezdték a határ menti táborokból a menekültek kiürítését, több százan gyalog indultak Európa felé. Az óriási esőzések és viharok sártengerré változtatták a táborokat, a menedéket jelentő sátrak többségét pedig megrongálták a viharok. Ez után sokan döntöttek úgy, hogy gyalog indulnak el, és egy 20 km-es kitérővel megkerülik a kerítést, majd gyalog vágnak át Macedónián.

A viharok miatt viszont szörnyű körülmények között kellett menetelniük a menekülteknek, 2 folyón is át kellett kelniük amiknek a vízszintje igen megemelkedett az óriási esőzések miatt. Eddig legalább 4-en fulladtak meg miközben a folyó másik partjára próbáltak jutni.

Egyes adatok szerint 13 000-en ragadtak a görög-macedón határon, és ebből kb. 2000-nek sikerült gyalog - a kerítést megkerülve - bejutni Macedóniába. Ott a macedón hatóságok várták őket, katonai teherautókra rakták őket és visszaszállították a menekülteket Görögországba, valamint egy jelenleg ismeretlen helyre.

Eközben az Európai Unió és Törökország tárgyalásokat tartott a menekültkrízis megoldására. Törökország vállalta, hogy visszafogadja azokat a menekülteket akik nem kapták meg a menekültstátust, valamint hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a menekültek átvizsgálására és csak azokat engedik át akik valóban menekültek. A török kormányfő ugyanakkor bejelentette, hogy a Görögországban rekedt szír menekülteket csak akkor fogadja vissza, ha az EU ugyanannyi szír menekültet fogad be Törökországból.

Rossz hír a menekültekre nézve, hogy nem csak a macedónok döntenek a határzár mellett. A közelmúltbeli terrorcselekmények miatt Szerbia, Horvátország és Szlovénia is úgy döntött, hogy lezárják a határaikat a menekültek előtt.

A visszafogadási terv szerint minden menekültet görög szárazföldre szállítanának, azokat is akik illegálisan érkeztek görög szigetekre, majd akik jogosultak rá megkapnák a menekültstátust és visszaszállítanák Törökországba. A terv megvalósítására a törökök 3 milliárd eurót kaptak az EU-tól, valamint ezzel felgyorsítanák Törökország EU-hoz való csatlakozását is.

Források:

http://uk.reuters.com/article/uk-europe-migrants-idUKKCN0WH1T0
https://www.rt.com/news/335534-migrants-macedonia-border-greece/
http://www.bbc.com/news/world-europe-35763101
http://www.theguardian.com/world/2016/mar/14/one-thousand-people-camp-macedonia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése