2016. április 30., szombat

A brit politikai elit elárulja a népét, csakhogy mentse a bőrét?

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésétől a brit átlagember életminőségének javulását várja, nagy részben a bevándorlás megállítása révén. A brit politikai vezetés pedig hagyja, hogy ez az átlátszó hazugság megmérgezze a köztudatot.

  Az Egyesült Királyság EU tagságáról szóló népszavazás egyre közeledik, az előzetes felmérések szerint pedig a brit társadalom teljesen megosztott. A legfrissebb, 2016. április végi adatok alapján a maradás és elszakadás mellett szavazók aránya 47% és 41%, a Financial Times adatai alapján.
  Az egyik legdöntőbb tényező az elszakadás mellett szavazók érveiben és a mellettük kampányolók táborában a bevándorlás ellenesség. Az Európai Unió állampolgárainak szabad a belépés és a munkavállalás az Egyesült Királyságban, mely lehetőséggel több százezer ember él évente. A brit állampolgárok pedig a bevándorlást okolják az alacsonyabb bérek, a szociális hálózat működésének romlása, a házárak emelkedése miatt.
  Ennek ellentmondóan a valóságban a bevándorlók magasabb végzettséggel rendelkeznek más országokba bevándorlókhoz hasonlítva, döntő többségben munkavállalás reményében érkeznek az Egyesült Királyságba és hozzájárulnak a szociális hálózat működéséhez, hiszen ott adóznak és fizetik a járulékokat. Gazdasági és politikai elemzők állításai szerint a romló szociális hálózat és gazdasági helyzet belpolitikai hiányosságokra és hibákra vezethető vissza, így a kormány hibáztatható elsősorban érte, nem a bevándorlók.
 Ezen kívül az Európai Unióból való kilépés szorgalmazása a bevándorlás megállítására más okból is nyilvánvaló félrevezetése a brit társadalomnak, ugyanis a brit nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint a bevándorlók mindössze 48%-a érkezik az EU országaiból, míg a maradék 52% az EU térségén kívülről érkezik, például az Egyesült Államokból, Kanadából, Indiából vagy Ausztráliából. Ráadásul a bevándorlónak nevezettek nagyjából 13%-a valójában brit állampolgárnak született, külföldről hazatérő személy.
  Mindezek alapján aligha mondható el, hogy a bevándorlás kérdését tekintve bármiféle megoldást jelentene az Egyesült Királyság számára, ha kilépne az Európai Unióból. A bevándorolni szándékozók száma csökkenhetne, de nem olyan mértékben, mint azt szeretnék. Tekintve, hogy a legtöbb problémát, amiért az átlagemberek a bevándorlókat okolják, nem ők okozzák elsősorban, így ezek a problémák is várhatóan fennállnának a kilépést követően is. Végül, a legvalószínűbb, hogy a gazdasági veszteségeik minimalizálása érdekében kénytelenek lennének a személyek szabad áramlását fenntartani az EU-val, a szervezeten kívül maradva is, így a bevándorlás csökkenése pedig csak álom maradna számukra.
  Mindezek az adatok és tények természetesen teljesen hozzáférhetőek a brit átlagemberek számára is, ezért a helyzet meglehetősen paradox. Amennyiben a bevándorlás ellenesség mégis a kilépés felé döntené a mérleg nyelvét, úgy annak lehetünk szemtanúi, ahogyan egy vezető európai ország politikai elitje inkább hagyja, hogy idegenellenesség uralkodjon el állampolgárai szívében, mintsem beismerje hibáit és valódi alternatívákat kínáljon a megoldásra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése