2016. május 1., vasárnap

Láttatni a láthatatlant

A különböző nemzetközi és civil szervezetek számos preventív eszközzel próbálják megakadályozni az emberkereskedelem terjedését. Ezek közül az egyik legérdekesebb, amikor különböző társulatokkal összefogva, színházi előadásokon keresztül igyekeznek felhívni a figyelmet az égető problémára.

A színház tökéletes terep arra, hogy felhívja a figyelmet számos társadalmi problémára, mint amilyen az emberkereskedelem is. Sok fiatal a jobb élet reményében indul útnak, ám a veszélyekkel már nem számolnak, sokan ezáltal áldozatokká válnak. A színházi előadások különlegességet az adja, hogy egyrészt az áldozatok saját narratívát kapnak, nem csak, mint egy statisztikai adat jelennek meg, így a történeteikből tanulni lehet. Másrészt szélesebb közönséghez képesek eljutni, mint amekkorát a nemzetközi és civil szervezetek egyedül megtudnának szólítani.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) 2016. márciusában tartott konferenciát a témában, az egyik panel „A művészet szerepe az emberkereskedelem elleni harcban” címet kapta. Ezen a beszélgetésen Simone Monasebian, a hivatal vezetője is hangot adott annak, hogy a művészet a legjobb támogató eszköz, az előadó-művészeten keresztül befolyásolni lehet a már meglévő percepciókat és elősegíteni a megértést a történetmesélésen keresztül.

Számos olyan kezdeményezés látott már napvilágot, amely élt a táncszínház, a fizikai színház, tantermi előadások, utcaszínház kínálta lehetőségekkel.
A British Council Human Drama névre keresztelt projektje, amely 12 hónapig futott és 2015 októberében zárult le, a burmai közösség figyelmét igyekezett felhívni az emberkereskedelem veszélyeire. Az előadásokon valódi történetek bemutatásával igyekeztek rávenni a résztvevőket, hogy osszák meg saját tapasztalataikat.
A Mozambiki Közösségi Színház még 2011-ben, az Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) támogatásával 16 napos kampánykörutat tartott Johannesburgban, ahol Khuluma Afrika színdarabján keresztül – amely két lánytestvér Mozambikból Dél-Afrikába hurcolásáról szól – mutatták be, hányan esnek áldozatul az Afrikán belüli emberkereskedelemnek.
Ugyanilyen fontos volt a Maiti Nepal nevű szervezet által életre hívott utcaszínházi eszközöket használó figyelemfelkeltő sorozat, ahol az India és Nepál határán fekvő Bhairawaban járták végig a házakat és rövid performance-okon keresztül mutatták be, miről lehet felismerni az emberkereskedőket, és mik történtek azokkal a lányokkal, akiknek nem volt szerencséjük. Ezen a területen közel 40 ezer lány tűnik el évente, a szervezet működése és projektjei óta közel 20 ezret sikerült megmenteni.
Magyarországon szintén születnek programsorozatok, amelyek erre a veszélyre igyekeznek irányítani a figyelmet. A legutóbbi a Norvég Civil Alap támogatásával létre jött Kiállok Érted Projekt (2015-2016), amely egy komplextársadalom-érzékenyítő és preventív programsorozat. A projekt a fórumszínház eszközeit is használja. Az K. V. Társulat előadása az emberkereskedelem veszélyeinek kitett fiatalok lehetőségeit és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja. A bemutatót hosszas, évekig tartó kutatómunka előzte meg. Az előadások után a fiataloknak feldolgozást segítő foglalkozásokat tartanak.


A színház tehát lehet olyan terep, amely képes preventív szerepet betölteni az érzékenyítésen és az áldozat narratíván keresztül.

Források:
http://www.britishcouncil.org.mm
norvegcivilalap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése