2016. május 2., hétfő

Menekülttáborból fogva tartó állomás

Az Orvosok Határok Nélkül tiltakozik az "igazságtalan és embertelen" döntés ellen



Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi humanitárius szervezet március végén felfüggesztette működését a moriai menekülttáborban Leszbosz szigetén válaszlépésként az Európai Unió - Törökország megállapodásra. A szervezet erős kritikával illeti az Unió hozzáállását a menedékkérőkhöz, és úgy látja, hogy ezután a szégyenteljes megállapodás után már nem állnak fenn olyan körülmények, amik ahhoz kellenek, hogy pártatlan és független humanitárius segítséget tudjanak nyújtani a menedékkérőknek.



Az Orvosok Határok Nélkül (Médecines Sans Frontières – MSF) 2015 júliusa óta van jelen a moriai „hotspottá” alakult menekülttáborban. A szervezet önkéntesei orvosi segítség mellett pszichológiai támogatást nyújtottak, segélycsomagokat, vizet, és tisztálkodási lehetőséget is biztosítottak a táborba érkezőknek. 401 esetben egyéni és 548 csoportos foglalkozás keretében segítették az MSF pszichológusai a menedékkérőket, akik háborús konfliktusok elől a tengeren át érkeztek lélekvesztőkön Európába. Az itt megfordult közel 13 ezer menedékkérő számára ideiglenes szállást nyújtottak és vállalták a szigetre érkezők elszállítását a regisztrációs központokba.



Azonban a menekültek visszaküldéséről szóló EU-Törökország megállapodás miatt az MSF úgy döntött, hogy felhagy minden tevékenységével Moriában, ezzel kifejezve tiltakozását a megállapodás ellen. „Nem hagyjuk, hogy a támogatásunkat tömeges kitoloncolásra használják fel és visszautasítjuk, hogy egy olyan rendszerrel működjünk együtt, amely nincs tekintettel a menedékkérők és migránsok humanitárius igényeire” – nyilatkozta Marie Elisabeth Ingres, az MSF görögországi missziójának vezetője, hozzátéve, hogy ha folytatnák a munkát, azzal „egy igazságtalan és embertelen rendszer cinkosaivá válnának”. Azonban az MSF nem hagyja magára teljesen a szigetet és a menedékkérőket: északon továbbra is folytatja a mentés a tengeren, valamint mobilklinikákat állít fel az újonnan érkezők ellátására.



A megállapodás hatására a moriai táborból most fogva tartó tábor lett. Federica Zamatto, az MSF migrációs programjainak orvosi koordinátora szerint: „Európa úgy döntött, hogy a migránsokat és a menedékkérőket a szőnyeg alá söpri, mint ahogy azt a porral szokás tenni. De itt emberekről van szó, nem pedig porról”. A táborban uralkodó körülmények hamar megromlottak az MSF távozása után: a menedékkérők nem kapnak megfelelő ellátást, jogi felvilágosítást, a túlzsúfoltság miatt sokan a szabad ég alatt alszanak. „Attól tartok, hogy az európai polgárok nincsenek tisztában azzal, hogy milyen gyalázatos egyezséget kötöttek az államaik a nevükben. Ha tudnák, akkor hozzam hasonlóan szégyenkeznének, dühösek lennének és elárulva éreznék magukat" – tette hozzá Federica Zamatto.

Forrás:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése