2016. május 4., szerda

Joris Luyendijk: Elkendőzött valóság – Reflexió

Érdeklődéssel fogadtam a könyvet, mivel korunk emberének gondolkodását hatalmas mértékben befolyásolja a média. A téma másik vonatkozása, a Közel-Kelet szintén hangsúlyos szerepet tölt be napjainkban a szíriai konfliktus, az annak következtében megindult menekült áradat, valamint az Iszlám Állam és a terrorizmus elterjedése nyomán.

A könyv megerősítette prekoncepcióimat a médiával kapcsolatban, mivel azt eddig is tudtam, hogy nem szabad mindent elhinni, amit olvasunk, vagy hallunk a hírekben. Minden hírcsatorna a saját érdekeltségének megfelelően közöl egy adott hírt. Ebből adódóan ugyanaz a hír két különböző hírportálon más szempontból, más üzenettel jelenhet meg. Tudni kell mérlegelni, hogy mit hiszünk el és mit nem, különben nagyon fals képet is kaphatunk egy fontos történésről. Ennek tökéletes példája az úgynevezett „CNN effektus”. Az írónál is fontos szempont az egész mű során, hogy ezt a gondolkodást megerősítse bennünk. A közel-keleti történések általában a nyugati világ érdekeltségei szerint lesznek lehozva a hírekben, a valódi aspektusok nagyon gyakran kimaradnak ezekből a híradásokból.

Új információ volt számomra és egészen a könyv elolvasásáig nem is nagyon gondolkodtam arról, hogyan működik a tudósítók világa. Az én elképzelésemben ez sokkal egyszerűbben működött, mint ahogyan az író bemutatja. Megdöbbentő számomra, hogy az író, helyszíni tudósítóként is csak másodkézből kapott információkkal és hírekkel dolgozott. Az is meglepett, hogy egy idő után már nem rázták meg az események. Nem csak arra gondolok, amiket a menekülttáborokban látott, hogy hónapok elteltével már nem jelentett problémát végigsétálni betegágyak között, találkozni nehéz sorsú emberekkel, akik egy egyszerű „Hello”-nak is mennyire örültek, hanem amikor az írótól nem messze merénylet történik. Ugyanúgy a mindennapjai részévé váltak ezek az események, mint az ott élőknek.


Voltak a könyvnek olyan részei is, melyeket kicsit vontatottnak találtam és kevésbé fogadtam érdeklődve, de összességében tetszett, mert sok újat adott hozzá eddigi ismereteimhez mind a médiáról, mind a Közel-Keletről. Igazán találó a címben pedzegetett elkendőzött jelző, bátran ajánlanám másoknak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése