2016. május 3., kedd

Törökország – a sajtószabadság temetője?


A világ - az Európai Unióval élén - egyre nagyobb aggodalommal figyeli a külföldi sajtó és újságírók ellehetetlenítését Törökországban, amely a vízumliberalizációs folyamatot is megakaszthatja.  A világsajtó „újabb sajnálatos esemény a sajtó elhallgatására” tett kísérletnek nevezte Ebru Umar holland újságírónő 2016. április 24-i letartoztatását.

Umar Twitter üzenetével „sértette meg” Recep Tayyip Erdogan török elnököt: “akik támogatják a török konzulátus felhívását, olyan besúgók, mint a nácik. Erdogan szultán a Török Köztársaság 1923-as megalapításától mostanáig a leginkább megalomán diktátor.”  Umar így reagált a török főkonzulátus Hollandiában élő állampolgáraihoz intézett - később félreértésnek titulált - kérésére , hogy jelentsék, ha Erdogant sértő megnyilvánulásokat találnak a közösségi oldalakon.

 Az eset alig pár nappal Tural Kerimov, az orosz Sputnik hírügynökség újságírója Törökországba való belépésének akadályozása után történt. Kerimovnak először az útlevél ellenőrzésnél akadtak problémai, majd pár óra múlva közölték vele török hatóságok, hogy nem léphet be az ország területére, és elkobozták az újságíró sajtóigazolványát és tartózkodási engedélyét, majd ezt követően a Sputnik internetes oldala is blokkolásra került. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy az orosz propaganda méltatja a terrorizmust, emellett erőszakra és bűnözésre ösztönöz.

 Azonban az idei év újságírók elleni harcának legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye, Jan Böhmermann német komikus ügye. A berlini török nagykövetség szóbeli jegyzéket intézett a német külügyminisztériumhoz, és kérte a DF neo nevű német országos közszolgálati csatornán futó Neo Magazin Royale című szatirikus műsor vezetője, azaz Jan Böhmermann felelősségre vonását, aki műsorában Recep Tayyip Erdogan török elnököt sértegető verset olvasott fel. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabályra hivatkoztak, amely külföldi intézmények és képviselőik megsértésének büntetéséről rendelkezik, azonban az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak német kormányzati felhatalmazással léphet működésbe, amit Angela Merkel német kancellár április 15-én jelentett be. Kiemelte: „ a felhatalmazás az eljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány eleve bűnösnek tartja Böhmermannt, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság és a művészet szabadságának határa”.

A Freedom House 2015-ös jelentése az elmúlt öt év eseményei alapján folyamatos hanyatlást állapított meg a sajtószabadságát illetően és Törökországban a sajtó a „nem szabad” besorolást érte el.  

Már az Európai Unió is felfigyelt korábban a jelenségre. Az Európai Parlament 2015. január 15-én hozott állásfoglalást a véleménynyilvánítás szabadságának törökországi helyzetéről, az újságírók és médiavezetők közelmúltbeli letartóztatásáról és a sajtóval szembeni rendszeres nyomásgyakorlásról,  mivel 2014-ben a török rendőrség újságírókat és médiavezetőket tartóztatott le, köztük Ekrem Dumanlıt, és Hidayet Karacát, akik ellen bűnügyi nyomozás indult amiatt, hogy olyan szervezetet alkottak, amely „nyomásgyakorlással, megfélemlítéssel és fenyegetéssel megpróbálta magához ragadni az államhatalmat”, és ezt „hazugságon, az emberek szabadságuktól való megfosztásán és dokumentumok meghamisításán” keresztül tették.   

Az Emberi Jogok Európai Bírósága is már elítélte Törökországot a szólásszabadság korlátozása miatt, a YouTube  2008 májusától 2010 októberéig való betiltásával. Akkor az az ankarai bíróság 10 videóról úgy ítélte, hogy sérti a modern Törökország megalapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek az emlékét. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2014 márciusában a YouTube mellett a Twitter használatát is ellehetetlenítette, mert a közösségi oldalakon olyan hanganyagok kerültek napvilágra, amelyek kényesen érintették Erdoğant és bizalmasait az ország eddigi legnagyobb korrupciós botránya során.






Források:






http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2015-0036&language=HU




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése