2016. május 1., vasárnap

Svéd sikerstory - Nehéz a migráns fiatalok beilleszkedése, de nem lehetetlen

Mölndal, Svédország. A Gothenburg közeli városban működik a svéd kormány egyik menedékháza, amelyet fiatal migránsoknak tartanak fent. Az ide érkező migránsgyerekek nagy része reményekkel telve választotta Svédországot, amely, a statisztikák szerint, a legbefogadóbb európai ország, ám egy januári tragédia, amely a 22 éves, libanoni származású, Alexandra Mezher halálát okozta és, amely gyökeresen megváltoztatta a menedékkérőkkel szembeni hozzáállást, beárnyékolja jövőjüket. Akadnak azonban, akik az előítéletek ellenére is, képesek helytállni.

Svédország, az Európai Unió egyik legészakabbra fekvő országa, a migrációválság egyik kulcsszereplője. Az EUROSTAT legfrissebb, 2016 áprilisában megjelent statisztikája szerint, csak 2015-ben 35.250 kísérő nélküli fiatal érkezett az országba, akik 92% fiú és mintegy 14%-a 14 év alatti. Ez több, mint az egy harmada az összesen regisztrált mintegy 90.000 főnek. Éppen ezért az ország hatalmas figyelmet fordít az integrálódásukra. Ez azonban elég nehéz feladat a történtek tükrében.

Ez év januárjában ugyanis egy incidens következtében, amelyről a vezető lapok mind szalagcímekben számoltak be, egy 15 éves szomáliai fiú meggyilkolta a 22 éves Alexandra Mezher-t. Ez pedig lavinát indított el. A média kapva kapott az alkalmon és még tragikusabbnak állította be a helyzetet, mint amilyen valójában. Ez ugyanis elszigetelt eset, azelőtt és azóta sem történt ilyen. Brigitta Korpe, a Mölndal-ban működő egység illetékese elmondta, hogy a média rosszul kezelte és állította be a történteket és, hogy ez egy tragédia, amelyet több emberséggel kellene kezelni. Erik Nord, a Gothenburgi kerül rendőrségének feje szintén hasonlóan nyilatkozott: szerinte a megjelent hírek, és köztük is elsősorban a brit Daily Mail cikke, amely azt állítja, hogy „a migránsok lerombolták a várost”, erős túlzás.

A média ereje azonban nagyon erős és máris érezhető a migráns fiatalok elleni növekvő ellenszenv. A lakósság tart az erőszakos bűncselekmények számának növekedésétől, attól, hogy hasonló esetek történhetnek a jövőben, mint a németországi Kölnben.

Éppen ezért svéd migrációs iroda, a Migrationsverket, márciusban felállította a tanácsot fiatal migránsok számára, akik az előre meghirdetett üléseken felszólalhatnak és javaslatokat tehetnek, hogyan is lehetne javítani helyzetüket. Mind emellett, többek között a Mölndal városában működő menedékház lakói is igyekeznek jó képet festeni magukról.

David Crouch, a The Guardian 2016. április 7-én közölt cikkében, többek között olyan fiatalokról ír, akik Mölndal-ban élnek. Beszámol arról is, hogyan tudtak már most alkalmazkodni. Említi Mustafa esetét, aki Pakisztánból érkezett, és ma már iskolába jár, a focicsapat tagja és orvosnak készül. Beszámol a 20 éves szomáliai Rashid-ról, aki a McDonald’sban dolgozik, és közben főiskolára jár, hogy majd idősek gondozásával foglalkozzon.

Elmondható tehát, hogy a tragédia és a róla közölt cikkek, nagy általánosságban vázolnak fel egy képet a svéd helyzetről és, hogy a migráns fiatalok igenis képesek integrálódnak, amennyiben megkapják rá az esélyt és lehetőséget. 

Források:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése