2016. május 3., kedd

Lehet-e a vízumliberáció alku tárgya?

Várhatóan május 4-én készítheti el ajánlását az Európai Bizottság arról, hogy a megkapja-e a 75 milliós lakosságú Törökország a könnyített utazási feltételeket az Európai Unió területére, a menekült egyezség részeként. A két fél álláspontja azonban messzemenően különbözik egymástól.

A török állampolgárok turistaként 90 napos időtartamra utazhatnának be vízumkötelesség nélkül a Schengen-zónába, azonban a Nagy-Brittaniába történő utazásukhoz továbbra is vízumra lenne szükségük, hiszen Nagy-Britannia nem tagja a térségnek.
A megállapodás a 2016. Március 18-i menekült nyilatkozat részeként született meg, melynek értelmében : Törökország 3+3 milliárd euró támogatást kap a fokozódó migrációs hullám megállítására és a vállalásra,  hogy minden olyan, nemzetközi védelemre nem szoruló migránst, aki Törökországból jutott át Görögországba és a török felségvizeken elfogott minden irreguláris migránst visszafogad, amiért minden fő után az Európai Unió befogad egy szír menekültet egy 72 ezer fős kontingens erejéig. A pénzbeli segítség mellett az EU elkötelezte magát a vízumliberalizációs menetrend végrehajtásának felgyorsítása mellett, hogy a török állampolgárok számára legkésőbb 2016 júniusának végéig megszűnjön a vízumkötelezettség, amennyiben valamennyi követelmény teljesül.
A török álláspont alapján, ez egy nagyszerű lehetőség az Európai Uniónak, hogy megmutassa, hogy megbízható partner és nem alkalmaz kettős elvárásokat,  ha  túlnyomórészt muszlim európai nemzetről van szó.
Azonban a vízum követelmények teljesítéséről a két fél teljesen másképp vélekedik. Míg az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmerman szerint „Most Törökországon van a sor, meg kell felelnie a 72 elvárásnak. Azt állítják, képesek erre. Meglátjuk, és levonjuk a következtetéseinket, de az előírásokon nem változtatunk”.
A megszabott 72 feltételből – amik elsősorban az emberi jogokhoz és sajtószabadsághoz kötődnek -  60-at teljesített állítása szerint Ankara.  Volkan Bozkir uniós ügyekben illetékes török miniszter a múlt hét folyamán kijelentette, Törökország hétfőn befejezi az európai uniós vízummentesség megszerzéséhez szükséges kritériumok teljesítését.  Azonban a valóságban a terrorhoz kapcsoló törvények reformja, az adatvédelmi követelmények és az anti-korrupciós intézkedések nem teljesültek, 72 feltételből csupán 19-et sikerült teljesítenie Törökországnak.  
A kérdés, hogyan tovább. Törökország már többször is fenyegetőzött az elmúlt hónapban, hogy ha nem kap vízummentességet, nem fogja a rá kiszabott feladatokat teljesíteni. Egy újonnan kialakult káosz az Égei-tengeren azonban nem csak a migrációs áradat újbóli megnövekedése miatt lehet veszélyes.  A határidő éppen a brit referendum idejére esik, így egy esetlegesen újonnan kialakuló Égei-tengeri káosz nagymértékben befolyásolhatná azt.
Az EU-tagállamok közül a török vízummentességet már korábban is elutasító Németország és Franciaország közös javaslatot nyújtott be, hogy szükség esetén a vízummentességet egy meghatározott ország esetében gyorsított eljárásban fel lehessen függeszteni. Az Európai Bizottság szkeptikusan fogadta a dokumentumot, hiszen egy hasonló mechanizmus 2014 óta érvényben van. A két állam vonakodása veszélyt jelenthet azonban a vízum eltörlésére, hiszen elméletben minősített többséggel véghez vihető az intézkedés, azonban a gyakorlatban már egy nagy ország vonakodása is keresztülhúzhatja a törökök számításait.
A fejlemények tükrében csak következtetni tudunk a végkifejletre, hiszen korábban Juncker is az alábbiakat nyilatkozta: „A vízumkövetelményeket nem lehet felhigítani”, azoonban tagadhatatlan, hogy jelenleg az Európai Uniónak szüksége van Törökországra.

Források: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése