2016. május 3., kedd

Kutyaszorítóban az Európai Unió

A vízumliberalizáció halogatása a török-EU migrációs megállapodást veszélyezteti

Komoly veszélybe kerülhet az EU és Törökország által aláírt migránsokra vonatkozó alku, amennyiben júniusig nem sikerül garantálni a török állampolgárok Európai Unió területére történő vízummentes beutazását. A törökök kardoskodnak a szabályozás mielőbbi lazítása mellett, az ország azonban egyelőre nem felel meg az ehhez szükséges kritériumoknak. Az ügy Európai Unión belül is feszültségeket generált, további fejlemények szerdán várhatók.

A megállapodás értelmében március 18-ától Törökország nem engedi át a határain az Európába igyekvő migránsokat, amiért cserébe többek között kilátásba helyezték a vízumliberalizáció és az uniós csatlakozási tárgyalások meggyorsítását. A törökök már többször világosan kifejezésre juttatták, hogy amennyiben Brüsszel nem teljesíti a megállapodásban vállalt kötelezettségeit az alku érvényét veszti. Eközben szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízumliberalizáció elsődleges gátja nem az EU hanem a török kormányzat. Az országnak ugyanis egy 72 pontból áll kritériumrendszernek kellene először megfelelnie, amelynek teljesítésétől a legutóbbi kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre távolabb kerül.

Tény ugyan, hogy Ankara az ellenzéki újságírók folyamatos zaklatásával, és üldözésével, illetve a kormány számára kényelmetlen szerkesztőségek fegyveres lefoglalásával nem könnyíti meg a folyamatot, azonban felmerül a kérdés, hogy az EU-nak van-e egyáltalán más választása, mint zöld utat engedni a vízumliberalizációnak. A migrációs áradat ugyanis felbecsülhetetlen zsarolópotenciál Törökország kezében, amivel a jelek szerint ők is tisztában vannak. A helyzetet viszont a vízumszabályozás lazításból származó biztonsági aggályok csak tovább bonyolítják. Jelenleg több mint kétmillió migráns tartózkodik Törökországban, akiknek a nagy része Európa felé venné az irányt, amit a hivatalos okmányokat hamisító szervezett bűnözés aligha hagyna kihasználatlanul.

Mindenesetre a vízumliberalizációval kapcsolatban az Európai Parlament is visszafogott álláspontra helyezkedett, mondván addig nem szívesen tesznek engedményeket Erdogan kormányának amíg továbbra is hanyagul kezelik az emberi jogokat és a jogállamiságot. Képviselők és diplomaták figyelmeztetése szerint ha Törökország nem felel meg minden kritériumnak – beleértve a civil szabadságjogok védelmének garantálását – élni fognak törvényhozói hatalmukkal hogy meggátolják a vízumliberalizációt.

Az ügy az EU-n belül is feszültségeket generált, a parlamenti képviselők és néhány kormányfő felszólalásával szemben a Bizottság, és Donald Tusk egyértelműen a megállapodás szigorú betartása mellett foglal állást. A fordulópont a szerdai nap lesz, a Bizottság ekkor fogja ugyanis kibocsátani legújabb jelentését, amelyben beszámol Törökország előrehaladásáról a kritériumok teljesítését illetően. Számos EU Parlamenti képviselő amiatt aggódik, hogy a Bizottság igyekszik majd elkendőzni a hiányosságokat, hogy kedvezzen ezáltal Ankarának.  

Kati Piri az Európai Parlament rapportőre világosan kifejtette, hogy „Törökországnak ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie a vízumliberalizáció érdekében mint bármely más országnak. Az európai standardok leszállítása Ankara kedvéért semmilyen alkunak nem volt része.”

Más kérdés, hogy minderre hogy reagálna Törökország. Ahmet Davutoglu ugyanis figyelmeztetett, hogy Ankara részéről megszűnne a megállapodásban foglaltak teljesítése, amennyiben „Európa nem teljesíti kötelezettségeit.”

Hogy mi lesz a továbbiakban, arra sajnos szerdáig várnunk kell, az azonban biztos hogy nem lesz könnyű menet Törökország vízumliberalizációját keresztülvinni a Parlamenten ha nem felel meg a követelményeknek. Az EU kutyaszorítóban van és egyre inkább ketyeg az óra.

Források:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése