2014. november 11., kedd

Kendőzetlen valóság- tudósítás első kézből

Milyen világ is a Közel-Kelet? Korrupt, ahol pár kötegnyi ropogós bankjeggyel mindenki megvesztegethető? Ahol öngyilkos merénylők robbantásai tartják állandó félelelmben a lakosságot és mégis mártírként a mennybe kerülnek? Vagy talán ugyanolyan, mint a miénk: szeretnek nevetni és megnevettetni, tele vannak érzelemmel és csupán a média tár elénk egy torz képet róluk? Joris Luyendijk holland tudósító hasonló témákat feszegetve próbálja közelebb hozni hozzánk a nyugati szemszögből messzinek vélt 'Keletet'.

Képzeljünk magunk elé egy piramist: a csúcsán egy diktátorral. Hatalmas szakadék-alatta a többiek. Az információk az ő kezében összpontosulnak- kiadni aligha fog valamit is, ami kijön, az sem igaz. A 'nagyhal', a hírügynökség kiközvetíti a hírnek mondott információt a kicsik felé- mindenki ugyanabból a forrásból dolgozik. 
Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a rendszer nem csupán korrupt, de ahogy Joris fogalmaz 'egy egész rendszert építenek a korrupcióból'. És a félelemből. Félelem az államtól, a titkosszolgálattól, a rendőrségtől, a saját gondolataidtól. Nem tudhatod, hogy ki kicsoda, az-e, akinek mondja magát. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol mindenki tudja mit mondhat ki és mit írhat le. Minden állami felügyelet alatt áll. Képzeljünk el egy régi orosz drámát, amolyan 'felszín alatti lappangással'. Senki nem mondhat ki semmit, de érezzük a feszültséget végig. Mindenki játssza saját szerepét, abból kibújni- elképzelhetetlen. Egy előre megírt forgatókönyv alapján mozognak a résztvevők. Képzeljünk el egy világot, ahol a látszat és a valóság nem ugyanaz. Mondhatni az egész egy nagy hazugság. Képzeljünk el egy világot, ahol pénzzel bármit meg lehet oldani. Vagy mondjam inkább úgy, hogy csak pénzzel tudsz valamit is megoldani. Ahol a 'csencsi-bencsi' mindennapos, ahol földalatti kapcsolatok nélkül nem mész semmire.
Ennek nagy részét persze már mind hallottam, de ami ledöbbentő: itt tényleg MINDEN így működik. Mélységig menően minden ilyen szürke...

De itt is élnek emberek, ugyanolyanok, mint mi. Szeretnek nevetni és nevettetni, tele vannak érzelemmel. És mégis: miért torz ennyire a kép, ami róluk él bennünk? Mi ferdített el ennyire mindent?

A helyszínről jelentkező tudósító sem kap úgymond 'szabad kezet' az ügyben, ő is csak a helyi hírügynökség által kiadott 'hírből' dolgozik. Ez eleve torz, nem is kicsit. Aztán ott van az is, hogy a luxushotelből jelentkező újságíró a poros szegénynegyedekben élő 'utca emberéről' ír. Ez is felvet némi hiteltelenséget. Azt se felejtsük el, hogy hír csak az lehet, ami eltér a mindennapostól. Az, hogy öt öngyilkos merénylő felrobbantott egy fél utcát, az újdonság erejével hat. De az nem, hogy ezek az emberek hosszú évek, generációk óta élnek elnyomás alatt, egy diktatúrában. Ez mindennapi, ez nem hír. És mi ezt mégsem tudjuk. És el sem tudjuk képzelni, hogy egy ilyen embernek milyen lehet az élete, a mindennapjai; helybéliként vagy akár tudósítóként mit érezhetnek . 
Először persze tenni akarnak valamit, ki akarnak törni. De aztán kezdenek csillapodni. Kezdik elviselni a tehetetlenséget. És ami számomra az egyik legmegrázóbb volt: megszokják, elviselik, beleég a mindennapjaikba a félelem, a készenlét, az éberség.
A legnagyobb manipulátor pedig nem más, mint a média. Nem kell több, mint egy szál kamera. 'Minden a közvélemény-formálással kezdődik'. Ez igaz. De nem mindegy, hogy mi jut el a kedves publikumhoz. Előre megrendezett tudósítások, ahol még a kétségbeesett anyuka jajkiáltása sem őszinte. Ez az, ami engem leginkább sokkolt. Hogy a média mennyire manipulatív. És hogy mi mennyire manipulálhatóak vagyunk. És persze az USA sokkal könnyebben fogja megnyerni a közvélemény tetszését, mint egy 'keleti terrorista ország'.

Minél nyugatabbra van egy ország, annál inkább szimpatizálunk vele és annál inkább hiszünk neki? Annál több jogot adunk a kezébe, hogy hazudjon nekünk?
A demokrácia-mentő beavatkozások után mindenesetre érdemes elgondolkodni, hogy ki is csinálja és folytatja a diktatúrát és hogy ki korrupt és mennyire.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése