2014. november 8., szombat

Kinél van a kendő?




Vegyes érzelmekkel vágtam neki a feladatnak, hogy elolvasom Joris Luyendijk Elkendőzött valóság című könyvét, egyrészt mert tisztában voltam vele, hogy a nyugati médiamanipuláció egy létező és igen összetett iparág, így kételkedtem benne, hogy bármi újat tudna mondani számomra. Másrészről viszont mivel élnek barátaim a térségben, „vox populi” közeli személynek éreztem magam és érdekelt: „Vajon majd ez a Luyendijk megmondja a frankót?”

Természetesen nem, és ez a könyv elején nyilvánvalóvá is válik, itt nem számíthatunk eget rengető eltitkolt események és folyamatok megismerésére, ám ezt a szerző maga is közli velünk. Hiszen hogy is érthetnénk meg egy ennyire sokrétegű és szerteágazó kultúrát úgy, hogy azt sem tudjuk felfogni hány különböző kultúrát, ideológiát, vagy életvitelt képviselnek a nyugati média által gyakran egy kalap alá söpört „arabok”?

A könyv természetesen megmagyaráz és leír olyan politikai eseményeket és azok hátterét mely külső szemlélőként nehezen hozzáférhetők, és kétség kívül érdekes volt egy olyan ember történeteit olvasni aki (többé-kevésbé) szemtől szembe élte meg ezeket az eseményeket, és kiábrándult egy olyan iparágból, amibe energiát, hivatástudatot és bizalmat fektetett. Valamilyen szinten ezért konkrétumokat tudhatunk meg azokról a folyamatokról és módszerekről, amelyek ezt a média szörnyeteget működtetik. Ennek ellenére képtelen voltam kiverni a fejemből azt a gondolatot, miszerint itt nem ez a lényeg…

A mindenki által ismert politikai játékok, illetve azóta napvilágot látott „meglepő” információk tömkelegében a könyv visszatérő eleme az emberi tényező. Luyendijk többször tesz említést róla mennyire nem volt képes olyan dolgokról írni, közvetíteni vagy tudósítani, mint a palesztin gyerekek helyzete, a kairói kocsmáros antiszemita gondolkodásmódja, vagy a Hezbollah tisztjének rajongása a labdarúgás iránt. Ugyanis a médiát nem az emberi tényező érdekli, hanem a politika, a gazdasági érdekek vagy épp a propaganda gépezet olajozott működése.

Számomra ez a legmegdöbbentőbb jelenség a 21. század küszöbét oly büszkén átlépő idealista nyugati világban. Vajon tényleg ez lenne minden? Két ország halomra lövi egymást a politikai érdekek végeláthatatlan kavalkádjában és mi feszülten figyeljük, hogy vajon A ország vagy B ország lesz az, aki bevésheti a történelemkönyvekbe az „igazságot”? Kényelmesen hátradőlünk és elégedetten nyugtázzuk, hogy ma is naprakészek vagyunk az aktuálpolitika legfrissebb eseményeiből, amit majd másnap jól megtárgyalunk a kollégákkal egy reggeli kávé mellet, miközben eszünkbe sem jut, hogy a világ másik felén ezt valaki „csak” azért nem teheti meg, mert éjjel a „demokrácia” szétszaggatta az utolsó kollégáját is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése