2016. április 4., hétfő

Külső-belső határvédelem

Hosszas tárgyalások után megszületett és hatályba lépett a Törökország és az Európai Unió közti megállapodás, azonban ezzel a menekültkérdés koránt sincs megoldva. Az Unió külső határainak védelme továbbra is kulcsfontosságú, Ausztria katonai erő alkalmazását és uniós missziót javasol.

Az EU és Törökország közti megállapodás eredményeképp hétfőn elindult Görögországból az első menekültek visszaküldése Törökországba. Azokat a menekülteket küldheti vissza Görögország, akik illegálisan lépték át a határt, ezzel párhuzamosan minden kitoloncolt szíriai állampolgár után Törökország területéről egy szír menekültet telepítenek be az EU területére. A menekültcserékkel szinte egy időben ismét előtérbe került az Unió külső határvédelmének erősítésének kérdése.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter hétvégi interjújában kitért azon félelmére, miszerint a menekültek pont e megállapodás miatt alternatív útvonalakat keresnek az EU felé, vagy a már korábban is bevált balkáni migrációs folyosó forgalma fog tovább nőni. „Arra számítunk, hogy a következő hetekben a Földközi-tengeri útvonalak használata sokkal gyakoribb lesz. Csak múlt héten több, mint 5000 menekült érkezett ezen az útvonalon, és a jó idő beköszöntével ez a szám meredeken emelkedni fog. A csempész szervezetek készülődnek.” - fogalmazott Doskozil. Az EU gyenge külső határvédelme miatt Ausztria –  a határvédelem támogatásának részeként – egy sor intézkedést vezet be, köztük intenzív határellenőrzést az olasz határ mellett fekvő Brenner-hágónál. Doskozil kiemelte, hogy az EU külső határai „jelenleg nincsenek elég hatékonyan védve”, és „Németországnak elemi érdeke, hogy a külső határok megfelelően védettek legyenek”. Bár Németország kifejezte ellenérzését az utóbb általa is bevezetett határzárak kapcsán, Ausztria nem akarja megkockáztatni, hogy Görögország nyomdokaiba lépjen, ha a német határok tartósan zárva maradnak. Véleménye szerint, amely egybevág a legtöbb tagállam álláspontjával, EU szinten kellene döntéseket hozni és gondoskodni a saját védelmünkről. Az európai kül- és biztonságpolitikában rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a külső határok védelmére. A védelmi miniszter szerint a katonaság közreműködése jelentősen hozzájárulhatna a határok biztosításához: „Európában a katonaság parlagon hever, holott használni kellene.”

Ennek érdekében javaslatot tettek egy vegyes, civil-rendőri-katonai uniós misszió létrehozására, amely támogatná a Frontex munkáját azokon a határokon, ahol ez indokolt: Görögországban, Bulgáriában és akár Olaszországban is. Az osztrák tervek szerint ez a misszió egy áthidaló megoldás lenne, és a Frontex-et kiegészítve dolgozna. Feladata elsőként a Törökországból Görögországba érkező menekültek regisztrációja, kérvényeik feldolgozása és az illegális határátlépők visszafordítása lenne Törökország felé. Ausztria szerint erre a misszióra akár hónapokig is szükség lenne. Ezt a javaslatot április 19-én, a következő EU védelmi miniszteri találkozón Brüsszelben terjesztik elő.


Források:

http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-austria-idUSKCN0WY4SQ
http://www.euronews.com/newswires/3174491-austria-says-neighbours-back-plan-for-new-eu-border-force/
http://www.welt.de/politik/ausland/article153916454/Oesterreich-startet-massive-Grenzkontrollen-mit-Soldaten.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése