2014. február 25., kedd

A Köpcös újra rács mögött



A Köpcös újra rács mögött

Tizenhárom évvel legendás börtönből való szökése után, a hatóságoknak ismét sikerült elkapniuk Joaquín "El Chapo" Guzmánt. El Chapot (Köpcös) a Sinaloa kartell fejét február 22-én este tartoztatták le egy közös akció során, amiben a mexikói tengerészgyalogság és az amerikai Drug Enforcement Administration (DEA) emberei vettek részt. 

Az akciót a Sinaloa állambeli Mazatlán városban hajtották végre és a hatóságok csak másnap számoltak be a nagy fogásról. El Chapo elfogása egy nem várt győzelem Enrique Peña Nieto kormánya számára. A kormány azt reméli, hogy El Chapo kivonásával mérséklődni fog a drogháború intenzitása. Ha viszont, a Sinaloa kartell gyorsan meg tudná oldani vezetője elvesztésének problémáit, akkor a jelenlegi helyzet nem változna sokat. Erre kevés az esély, mert az elmúlt két évben El Chapo több lehetséges utódját is elkapták vagy megölték. Sokkal valószínűbb, hogy a rivális kartellek közti harcok fognak ismét eldurvulni.

Joaquín Guzmán volt Mexikó legnagyobb kartelljének a feje. Több mint tíz éves vezetése alatt, a Sinaloa kartell Mexikó legnagyobbja lett. El Chapo és szervezete jutatta a legtöbb drogot az Egyesült Államokba és az egyik legerőszakosabb bűnszervezetté nőtte ki magát. Több alkalommal voltak véres területi harcai a rivális kartellekkel, mint például a Los Zetassal vagy a Tijuanaval. Az Egyesült Állomokban és Mexikóban is hatalmas vérdíjat tűztek ki rá. El Chapo azt jelentette Mexikónak, mint Osama bin Laden az Egyesült Állomoknak.

El Chapo elfogása kétségkívül az egyik legnagyobb eredménye a 2006 óta zajló drogháborúnak, ami kirobbanása óta több ezer áldozatot követelt. Hasonló diadal volt még a Beltán-Leyva kartell lefejezése, amit még az exelnök Felipe Calderón idején vittek véghez. Calderón egyébként gratulált Peñanak és örömmel fogadta ezt a nem várt sikert. Nem szabad elfelejteni, hogy a következő hónapok eseményei fokozhatják a háború jelenlegi állását, hiszen még az ellenséges szervezetek sem reagáltak arra, hogy legnagyobb riválisuk feje kézre került.

Forrás:
http://www.eluniversal.com.mx/primera-plana/2014/impreso/-8216chapo-8217-vuelve-a-penal-44479.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése