2014. február 25., kedd

Hol a határ, avagy meddig próbálkozhatnak a kolduló románok Svédországban?



Hol a határ, avagy meddig próbálkozhatnak a kolduló románok Svédországban?

http://bohuslaningen.se/image_processor/1.2848537.1392424704!/image/2175020385.jpg_gen/derivatives/wide/2175020385.jpg?maxWidth=627


2014 februárjában a Svédországba bevándorolt románok, valamint az országimázsba nem illő, erdőben meghúzódó, és kolduló életmódjuk, továbbá azok kitelepítési próbálkozásaik okoznak problémát a svéd társadalom számára. Az országnak egyelőre megoldatlan helyzetet teremtett mind a koldulás elterjedése, mind pedig a románok kitelepítése.

2007. január elsején csatlakozott Románia és Bulgária az Európai Unióhoz, mellyel számukra is megnyíltak a tagországokon belüli széles bevándorlási lehetőségek. A Skandináv-félsziget állama, Svédország kedvelt bevándorlási célországként van jelen a köztudatban, ahol a bevándorlók száma évről-évre folyamatosan, nagy számban növekszik. 2014-re egy olyan problémával került szemben a svéd társadalom, mely számukra is új jelenségnek bizonyult. A Romániából érkező nagyrészt roma bevándorlók csupán a koldulás lehetőségét látják Svédország határain belül, legfőképpen Stockholm területein. 

A probléma forrása nem a bevándorlásból adódik, hanem a bevándorlás céljából, mely tervezett koldulás, valamint a nem megfelelő életmód kialakítása és annak fenntartása. Ezek a bevándorlók olyan szegénységből érkeztek, melyet a svéd társadalom, mint a jóléti állam tagjai el sem tudnak képzelni. A bevándorló románok gettókat alakítanak ki, embertelen körülmények között erdőkben, sárban építenek sátrakat, valamint kopott lakókocsikban húzódnak meg. A Stockholm területén lévő, Högdalen-ben felépített gettóban lakókat kitelepítették, és lebontották azt, mivel a terület lakosai veszélyeztetve érezték magukat, rontja a rekreáció lehetőségét, valamint ez elfogadhatatlan életmód a svéd társadalom számára. A svéd kormány megoldásnak az ingyenes buszjegyet találta, mellyel a bevándorlók hazaútját biztosítja. 

A Dagens Nyheter leírása alapján a sátrakban élő román bevándorlók fele, kb. 75 fő fogadta el a buszjegyet, mellyel hazautaznak, bár nagyrészük tervezi a visszajövetelt Svédországba, hiszen ott jó a lehetőség a koldulásra. Mások, akik nem fogadták el a buszjegyet, egy újabb gettót építettek Stockholm déli területén Huddinge-ben, immáron svéd aktivista segítségével. Egy ott maradt román férfi elmondása alapján Svédországban meg van a lehetősége a pénzkeresésre, míg Romániában ez nem adatik meg. 

Maradhat-e a gettó? A svéd társadalom természetesen nemet mond. Aktivisták nézőpontjai ütköznek ebben az esetben, miszerint Anna Silver a segítségnyújtást választja, és egyelőre a rövidtávú megoldásra törekszik, így akár ha kitelepítik a románokat Huddinge-ből, ő akkor segít a bevándorlóknak új tábort alakítani. Ezzel szemben áll egy másik aktivista nézőpontja, Bienvenido Flores szerint nem megoldás a táborok illegális felállítása, hanem hosszútávú eredményes megoldásra kell törekedni.  Mindezen eseményekhez Románia stockholmi nagykövete, Răduţa Matache javaslata az volt Svédország számára, hogy az ország tiltsa be a koldulást, ezáltal tudja ellehetetleníteni a helyzetet a bevándorló kolduló románok számára, akik így várhatóan munkát vállalnak, vagy ellenkező esetben elhagyják az országot.

Forrás:
Kép forrása:
http://bohuslaningen.se/image_processor/1.2848537.1392424704!/image/2175020385.jpg_gen/derivatives/wide/2175020385.jpg?maxWidth=627 
 

Fási Orsolya Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése