2014. február 25., kedd

Cigánybűnözés!? Újabb botrány a magyar és a szlovák fél között
A Besztercebányai Megyei Hivatal a magyar külügyminisztérium és a magyar nagykövetség tiltakozása és helyreigazítás-kérése ellenére sem módosítja Balogh Csaba Magyarország pozsonyi nagykövete és Marian Kotleba megyeelnök február 20-ai találkozójáról megjelentetett  nyilatkozatát. „A cigányok integrációjának kérdése tág és magában foglalja a kriminalitást is” – indokolta döntését az intézmény.
Az önkormányzat február 21-én tette közzé weboldalán az óriási felháborodást kiváltó cikket, mely szerint „a felek párbeszédet folytattak egy jövőbeli találkozóról is, amin az egyre növekvő cigánybűnözést vitatnák meg, melyre mindkét fél alapvető problémaként tekint”. Tovább szította a kedélyeket, hogy az MSZP (Magyar Szocialista Párt) elnöke, Mesterházy Attila a tárgyalás kapcsán kiadott közleményében elfogadhatatlannak, méltatlannak találta Balogh Csaba nagykövet a szélsőjobboldali ĽS Naše Slovensko (Mi Szlovákiánk Néppárt) „magyar- és cigányellenes, fasiszta eszméket valló és hirdető” politikusánál tett látogatását. Mesterházy emellett az ügy és a magyar diplomácia azonnali ki/felülvizsgálatára kérte a felelős szerveket.
A Szabó József a pozsonyi magyar nagykövetség tanácsosa és szóvivője cáfolta a megyei hivatal honlapján található állításokat és kijelentette, hogy a romakérdés Kotleba javaslatára valóban szóba került, Balogh Csaba a romák integrációjával kapcsolatos magyar tapasztalatokat, segítséget ajánlotta fel a szlovák félnek. A találkozón azonban elsősorban az eddig is sikeresen működő határon átnyúló együttműködésekről, a lehetséges programokról, a határ mentén fekvő legszegényebb régiók közös felzárkóztatásáról esett szó. A magyar külügyminisztérium megerősítette a nagykövetségi sajtóreferens nyilatkozatában foglaltakat; tiltakozását fejezte ki a Besztercebányai Megyei Hivatal által megjelentetett valótlanságok ellen, s helyesbítésért fordult az oldal szerkesztőihez és az intézményhez. Balogh Csaba Marian Kotlebával folytatott megbeszélésről azt is elmondta az őt kérdező újságíróknak, hogy a szlovákiai magyarok érdekeinek megfelelő reprezentálása, védelme érdekében feladatához tartozik a  működőképes kapcsolatok fenntartása, a napi kommunikáció a magyar kisebbség életét elemi szinten meghatározó képviselőkkel, köztisztviselőkkel, függetlenül attól, hogy ezek a személyek milyen politikai nézeteket képviselnek.

Források:
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/309696-o-com-debatoval-velvyslanec-s-kotlebom/
http://www.24hod.sk/rokovanie-kotlebu-s-madarskym-velvyslancom-vyvolalo-skandal-cl273018.html
http://www.parameter.sk/sk/comment/35635
http://www.bumm.sk/92308/kotleba-a-magyar-nagykovettel-parolazott.html
http://www.vucbb.sk/portal/samosprava/medialny-servis/tlacove-spravy/cezhranicna-spolupraca-dominovala-rokovaniu-s-madarskym-velvyslancom
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2014/02/24/kotleba-magyar-nagykovet-latogatasarol-cigany-bunozes-cigany-integracio




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése