2014. február 25., kedd

Haza, szocializmus vagy halál. Inkább a halál?

Két újabb halálos áldozata van a venezuelai ellenzék tüntetéseinek, amelyek február 12-én kezdődtek Caracasban.

A tizenhárom napja tartó zavargások a vasárnapi szünet után hétfőn kiújultak, melynek következtében legalább tizenháromra emelkedett a halottak, illetve több százra a sérültek és letartóztatottak száma Venezuelában. A Venezuelai Büntető Fórum arról számolt be, hogy több ellenzéki tüntetőt kegyetlenül megkínoztak és bántalmaztak a polgári és katonai rendőrség tagjai. A civilszervezet szerint a fogvatartottak védelemhez való jogát megsértették, az ügyvédekkel való kapcsolattartás nem engedélyezett. A politikai erőszak kegyetlenségeit a Henrique Capriles által vezetett ellenzéki erők arra használják fel, hogy még több embert szólítsanak az utcára.

Bár a tüntetések célja eleinte a rossz közbiztonság és a korrupcióra való figyelemfelkeltés volt, a kormány külső, leginkább a Venezuelával korántsem baráti viszonyt ápoló exkolumbiai miniszterelnök, Álvaro Uribe és az USA által támogatott államcsíny kísérlettől tart. A fenyegetettségre válaszul Nicolás Maduro, venezuelai elnök kiutasított három amerikai diplomatát országából. Washington erre reagálva 48 órát adott három venezuelai diplomatának elhagyni az Egyesült Államok területét. Ezekkel a lépésekkel a venezuelai-amerikai kapcsolatok 2010 után újabb mélypontra kerültek, akkor mindkét fél a nagykövetségek bezárása mellett döntött.

A tüntetések hátterében több ok is áll. Egyrészt a 2013 márciusában elhunyt Hugo Chávez kijelölt utódja, Nicolás Maduro mindössze 1,8 százalékkal nyert az elnökválasztáson, mely nem túl stabil politikai hátteret biztosít számára. Ráadásul Chávez megítélése Venezuelában kettős. Reformjaival ugyan reményt adott a szegényeknek, azonban a médiumok elleni cenzúra, az ellenzék bebörtönzése, az alapvető cikkek hiánya, az alacsony foglalkoztatottság, valamint a rossz közbiztonság problémáival súlyos terhet hagyott hátra utódjának és országának. Emellett Venezuelában hatalmas a korrupció, hiába az olajexportból származó jövedelem, ebből az emberek nem sokat profitálnak, a hatalom és a jövedelem döntően egy szűk elit kezében összpontosul. A tüntetés tehát egyben egy kormányellenes, antichávista mozgalom is, mely a korrupció megfékezése, a fogvatartottak szabadon engedése és a béke helyreállítása mellett a gazdasági és társadalmi problémák megfékezését is követeli.

Chávez szállóigévé vált jelmondata a „patria, socialismo o muerte”, azaz „haza, szocializmus vagy halál" most igazán aktuálissá vált Venezuelában, még ha nem is úgy, ahogy azt az elhunyt elnök egykor szerette volna.

Forrás:
La violencia política se extiende por Venezuela y causa dos muertos más. El País, 2014. február 25.
http://internacional.elpais.com/internacional/2014/02/25/actualidad/1393294705_306483.html
Una ONG de Venezuela documenta 18 casos de tortura durante las protestas, El País, 2014. február 24.
http://internacional.elpais.com/internacional/2014/02/24/actualidad/1393203979_956020.html?rel=rosEP
Maduro acusa a Washington de amenazas y expulsa de Caracas a tres de sus diplomáticos. El Mundo, 2014. február 17.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése