2014. február 25., kedd

Fiatal és ambiciózus

Az új olasz miniszterelnök üstökösként robbant be a politikába. Matteo Renzi tizenhat fős miniszteri apparátussal kezdte meg a munkát a héten, a parlament hétfői bizalmi szavazását követően. Az új miniszterelnök és kormánya szó szerint fiatalos lendülettel készül a munkára. 39 évesen ő lett Olaszország eddigi legifjabb kormányfője, és miniszterei, akik között nyolc nőt számolhatunk, szintén fiatalnak számítanak az olasz belpolitikában. A Corriere della Sera úgy fogalmazott: „fiatal, rózsaszín és karcsú” a kormány, utalva a nemi egyensúlyra, kiemelve azt is, hogy a korábbiakhoz képest a kabinet viszonylag kevés miniszterrel állt össze.

Renzi karrierjének feltehetőleg legnagyobb ugrását tette meg az utóbbi hetekben; firenzei polgármesterből Olaszország miniszterelnökévé avanzsált, ráadásul nem hétköznapi módon. Ugyanis nem választások útján került a miniszterelnöki székbe, hanem a korábbi kormányfőt, Enrico Lettát váltotta, aki történetesen ugyanahhoz a Demokrata Párthoz tartozott, melynek Renzi a főtitkára volt. A történtek nem véletlenül ismerősek. A Medgyessy Péter vezette kabinetben hasonló módon történt személyváltás, amikor is a koalíciós kormány bizalmatlansági indítványt adott be, és Medgyessyt Gyurcsány Ferenc váltotta a miniszterelnöki székben. Az utóbbi időben az Enrico Letta vezette koalíciós kormány támogatottsága rendkívül bizonytalanná vált, és munkáját többek között Renzi is kritikával illette. Maga Letta is elismerte, hogy a kormánynak új lendületre van szüksége. Hosszas tárgyalások után, február 13-án Letta benyújtotta lemondását Giorgio Napolitano köztársasági elnöknek, Renzi előtt, pedig megnyílt az út a kormányfői poszthoz.


Az új miniszterelnök már vasárnap munkába állt, a Twitteren röviden válaszolt a neki feltett kérdésekre, és olyan nagyszabású ígéretekkel állt elő, mint: „alkotmányos reformok, átláthatóság, a bürokrácia megállítása” – számolt be a La Repubblica című napilap. Világosan fogalmazott, amikor azt mondta: „Az államkasszában nincs pénz, felesleges áltatni magunkat”, majd hozzátette: „A forrásokat az Európa által szorgalmazott reformokból kell megszerezni, (…) hamar kell cselekedni, még a cunami előtt.”. Renzi a kiadások csökkentését, a munkaerőpiac, az adók, és az oktatási rendszer megreformálását is tervbe vette és többször rámutatott, hogy a szükséges intézkedéseket a lehető leggyorsabban szeretné véghezvinni. Kérdéses azonban, hogy a koalíciós kormány, mely eddig is belső feszültségekkel küzdött, vajon mennyiben fogja támogatni a tettre kész miniszterelnök terveit, és, hogy az új kabinet valóban képes lesz-e véghezvinni a reformokat az olasz belpolitika jól ismert útvesztői között.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése