2014. február 26., szerda

Afrika túl nagy falat Franciaország számára



Noha jelenlétük Afrikában világméretű érdekeket képvisel, az utóbbi időben a francia csapatok egyre kevésbé tudnak hatékonyan fellépni a fokozódó lázongások ellen. François Holland új stratégiát alkalmazna külpolitikájában. Külső támogatásra lenne szükségük, de a szövetségesek nem nyújtanak segitséget.

A Francia Köztársaság már több évtizede küld katonai csapatokat Közep-Afrika térségeibe a rend helyreállítása és a helyi hatalommal kűzdő civil lakosság védelme érdekében. Afrikai és francia csapatok együttes felvonulása tavaly júliusban a Champs Elysées-n azonban a francia külpolitika éles paradigmaváltását vetítette elő. François Holland, Franciaország köztársasági elnöke, 2012-es megválasztása óta azon mesterkedik hogyan tudná mérsékelni a francia posztkolonizációs érdekeket az afrikai kontinensen, ami elsősorban a francia haderő fokozatos, területről való kivonását jelentené. „Franciaország történelmi okokból kifolyólag mindigis jelentős szerepet fog betölteni az afrikai kontinensen. De ez a szerep meg kell, hogy feleljen a francia értékeknek, demokráciának, jogállamnak, az emberi jogoknak és a nők jogainak egyaránt.”- jelentette ki a köztársasági elnök. Holland továbbá kikötötte, hogy ha Franciaország mégis hajlandó lenne egy azonnali beavatkozásra, úgy az csakis meghatározott időre szólna, ENSZ meghatalmazással és az éppen fennálló konfliktus mihamarabbi kezelésére szorítkozna.

Egy éve Maliban a „Serval” művelet keretein belül alkalmazták először az új külpoltikai stratégiát. Jean-Yves le Drian, francia védelmi miniszter gratulációját fejezte ki az elvégzett munkát illetően, és büszkén jelentette ki Bamako városában: „Az országot felszabadítottuk a dzsihádisták északi területeken való uralma alól, amiért Franciaországot a teljes nemzetközi szintéren dicsőség illeti meg”. Azóta az Afrikában állomásozó és az ENSZ által támogatott francia fegyveres erők létszáma 25000 főre csökkent és javarészt afrikai csapatokból tevődik össze, hisz európai partnereik továbbra is érdektelennek tartják az afrikai közbenjárást.
Az ezt követő december 5-ei, Közép-Afrikában való beavatkozás viszont az új francia politika határait veszegeti. Lehetséges, hogy Franciország túl nagy terhet próbál magára vállalni? Elég csak felsorolni az elmúlt időszak állam által végrehajtott beavatkozásait: Mali, Niger, Csád, Kongó és még sorolhatnánk.

Párizs veszélyes játékot játszik ma Közép-Afrika területén, aminek összetettségét sokáig kétség kívül alábecsülték. Mind az Egyesült Államoknak, mind pedig az Európai Uniónak be kellene látnia, hogy az afrikai művelet meghaladja Franciország teljesítőképességét és egyre inkább úgy tűnik egyedül kevesebb sikerrel tud fellépni a helyi erőkkel szemben. Nem mellesleg, egy esetleges vereség, a nemzetközi közösség egésze szempontjából veszteséges következményeket vonhat maga után, írja a francia Le Monde magazin. Az afrikai kontinens, Európával való kapcsolata és gazdasági potenciálja azonban túl értékesek ahhoz, hogy a szükséges támasz hiánya eltántorítsa Hollandot a térség iránti elkötelezettségétől.


Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése