2016. május 3., kedd

Maximális hosszabbítás az „ideiglenesnek"

Miközben az európai vezetők aggódnak a schengeni övezet jövőjéért, az Európai Unió hat tagállama fordul az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy engedélyezze a belső határaik ellenőrzését további hat hónapra.

Németország több európai államhoz hasonlóan átmenetileg újra ellenőrzi a határait, hogy kontrollálja a minden eddiginél hatalmasabb menekültáradatot – a tavalyi évben több, mint egymillióan érkeztek az országba. A balkáni migrációs folyosó lezárása és az EU és Törökország közti megállapodás hatására az Nyugat-Európába érkező menekültek száma jelentősen visszaesett.
Az elmúlt hetekben a Németországba érkezők száma kevesebb, mint napi 200 fő – ez tizede a januári adatoknak, amikor 2000 fő érkezett naponta. Eddig Németországba érkeztek a legtöbben, azonban az egy főre jutó menekültek számában - még - Svédország áll az első helyen. 

Bár az érkező menekültek száma meredeken csökkent, mióta Ausztria és más államok is lezárták határaikat, Thomas De Maiziere német belügyminiszter hétvégi nyilatkozatában kifejtette, hogy „még ha a menekültkrízis enyhült is a Nyugat-balkáni útvonalon bevezetett határzárak miatt, még mindig aggodalomra ad okot az Unió külső határainak védelme”. De Maiziere szombaton bejelentette, hogy Németország kérvényezni fogja az Európai Bizottságnál az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbításának engedélyezését. Eredetileg május közepéig tarthat az ideiglenes ellenőrzés a német határokon, kivéve ha az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy az előre látható veszélyek miatt az ellenőrzéseket – közrendi vagy nemzetbiztonsági okokból – fenn kell tartani. Brüsszel engedélyezheti az ellenőrzések meghosszabbítását, ez az időszak maximum 6 hónap lehet. A Schengeni határ-ellenőrzési kódex 26. cikke alapján a maximálisan megengedhető időszak összesen 2 év. 

A határellenőrzés kiterjesztése 6 tagállam közös kezdeményezése: Németország mellett Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország és Svédország is tovább védené határait. 

De Maiziere kiemelte, hogy „a tagállamok számára továbbra is biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy ellenőrizhessék határaikat, amikor szükségesnek ítélik” és hozzátette, hogy „ezek az intézkedések szükségesek egy bizonyos szintű biztonság garantálásához”. Egy bizottsági forrás a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Brüsszel hajlik rá, hogy zöld utat adjon a kezdeményezésnek és engedélyezze a belső határellenőrzés kiterjesztését egészen novemberig. Angela Merkel német kancellár szerint a tagállamoknak az európai problémákra nem szabad nemzeti megoldást keresni és hozzátette, hogy harcolni fog azért, hogy fenntartsák a tagállamok állampolgárai számára a szabad mozgás és tartózkodás jogát az Unión belül. A kancellár kritikus az európán belüli határzárakkal kapcsolatban, és inkább a Törökországgal kötött megállapodás sikerében bízik. A heti podcastjában beszélt arról, hogy az EU külső határainak védelme – illetve annak hiánya – nem mehet Schengen rovására.


Források:
http://www.bbc.com/news/world-europe-13194723
http://en.europeonline-magazine.eu/merkel-refugee-crisis-must-not-threaten-passport-free-schengen-area_453106.html
http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-denmark-idUSKCN0XT0PQ
http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-germany-idUSKCN0XR0E5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése