2012. november 19., hétfő

Olvasónapló



Elkendőzött valóság-Olvasónapló
Ha a keleti világot hazai szemszögből nézzük nem tudjuk eldönteni, hogy milyen is lehet az valójában. Hírekre hagyatkozunk, azokra az álláspontokra, amelyeket a média frappáns világa vet elénk. Nem tudjuk, hogy azt az emberek hogyan élik át, vagy hogy hogyan élnek és szemlélik ők az Arab világban lévő helyzetet.
Újságírónk külügyi tudósítóként mutatja be számunkra a történetet, hogy hogyan élte át ezt a helyzetet az ő szemszögéből, hogy majd kellő információhoz jutás során közhírré tegye azt az igazságot, ami már oly régóta kérdésként merül fel az emberek fejében, hogy mi a valóság? Tapasztalatait gyűjtötte össze, ott élt, átélte a varázslatot amire mi azt mondtuk, hogy veszély! Bizonyos értelemben igaz is az, hogy veszély, de nem az a lényeg amit mi látunk, hanem ami a színfalak mögött zajlik. Mi emberek sohasem nézünk a dolgok mögé és ez egy elég gyakori szokássá vált a 21. században. Mi az amit mi elkendőzött valóságnak hívunk, egyáltalán kik kendőzik ezt el? Mindez a média műve, hiszen nagyon sokszor fordul elő, hogy csak a terrort mutatja be a szegénységet és a lázadásokat. Bizonyos értelemben ezek jelen is vannak, de csak kis mértékben pl.: Ramallah városában köveket hajigáltak a lázongók, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki lázongott és hogy mindenki követ hajigált, hanem csak egy bizonyos csoport. A demonstrációt még időhöz is kötötték. Voltak akik nézték hogy a többi mit csinál, voltak akik árultak. A média csupán a kőhajigálókra összpontosított. Nem tudhatjuk mi a helyzet ha nem élünk ott és nem látjuk a saját szemünkkel az eseményeket. Ha csak a rosszat látjuk,  nem értjük meg az egész lényegét. Újságírónk Dél-Szudánban menekült táborokban is járt, hogy szemügyre vegye az ott élők viselkedését, továbbá Kairóban, majd Egyiptomban és Pakisztánban is megfordult. Az emberek furcsán néztek rá az újságíró rájuk köszönt és meglepő módon örömteli köszönést kapott vissza. Igaz, hogy szegények, de nem vadállatok. Ha az ember másként viselkedik velük szemben, akkor ők is másként reagálnak.
            Végezetül azt mondhatom, hogy a könyv rám is nagy hatást gyakorolt, mert véleményem szerint nagyon fontos az, hogy hogyan ismerem meg e civilizáció viselkedését olyan pillanatban mikor én is közöttük élek és személyesen győződhetem meg arról amit itthon terrorként mutatunk be, holott ez csupán egy kis tüntetésnek megfelelő szituáció egy „Elkendőzött valóság”.

DR.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése