2012. november 20., kedd

Elkendőzött valóság




Joris Luyendijk könyvében a Közel- Keleten szerzett tudósítói élményeit osztja meg az olvasóval. Szókimondóan ír, és a megközelítése sem teljesen hétköznapi. Túllép a nemzetközi konfliktusok tényszerű leírásán és az arab emberek kiszolgáltatottságát igyekszik bemutatni.
A legfontosabb üzenet, amit át akar adni, hogy korántsem vagyunk olyan tájékozottak, mint ahogy azt hisszük. A hírügynökségek szelekciója miatt sok hír még az újságírókig sem jut el. Nem is csoda, hogy a hírek gyakran egysíkúak. Például a hétköznapokról semmit nem tudunk, így az a torz kép alakulhat ki bennünk, hogy minden arab agresszív, embertelen és terrorista.
Visszatérő elem a minden szinten megjelenő korrupció. Szemléletes példa, amikor egy kislányt említ, aki gondolkodás nélkül próbál megvesztegetni egy rendőrt. Az ehhez hasonló történetek voltak azok, amelyek árnyaltabbá tették a média által kialakított egyoldalú képet.
Nekem kifejezetten tetszett, hogy képes volt kritikus lenni a nyugati emberekkel, a médiával sőt saját magával szemben is.
Rámutatott a diktatúrák olyan jellemzőire, amelyek annyira egyértelműek, hogy elsiklunk felette. Talán pont az a probléma, hogy ezeket nem vesszük elég komolyan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése