2015. május 1., péntek

Egy újabb nagyromán vízió


Több mint 2,000 tüntető az egyesülés mellett a moldovai Chisinauban, 2014-ben (Photo: Michael Bird)



Már két évvel ezelőtti írásokban is felmerül Moldova és Románia egyesülésének gondolata. Eddig nem kapott nagyobb jelentőséget a téma, ám most, az ukrán válság kapcsán mégis ismét előtérbe került és nagyobb hanggal szólt, mint korábban. A csatlakozás gondolata a románokból nagyobb lelkesedést vált ki, mint a moldávokból.

A Moldovai Köztársaság jelenlegi határait igen sok birodalom igyekezett kiigazítani, míg végül 1991-ben, a Szovjetunió felbomlását követően, sikerült kivívnia függetlenségét. Történelméből kiofolyó multi-etnikumának köszönhetően elmondható az a tény, hogy konfliktusban áll minden ötödik állampolgárával. Az ország méretéhez képest olyan problémákkal küzd, mint a törékeny gazdaság, magas infláció, migráns munkaerő és a háborús tűzfészek, Ukrajna szomszédsága, melyek következtében állandó frontvonalat képez Brüsszel és Moszkva között. Mindezek tudatában Románia mégis egyesülne vele.

Bukarest annyira felkészült, hogy már egy támogatói csoportot is létrehozott a Parlamenten belül, akik az „Unió Barátainak” hívják magukat. 41 országggyűlési képviselő áll ki a közös ország megteremtése mellett. Ovidiu Raetchi, a Nemzeti Liberális Párt képviselője úgy fogalmazott- ”Együtt kell dolgoznunk Moldovával, hogy megtalálják Európát és az európai értékeket. Ha az EU és a NATO elfogadja az unió feltételeit, készen állunk egyesíteni a két orszégot.” Ez a lépés viszont több sebből is vérzik. Amellett, hogy Moldova gazdasági hanyatlással és erős inflációval is szembe kell nézzen, Transznisztria sorsa is agasztja a kisinói (Chișinău) vezetést. A határ mindkét oldalán az uniót, mint Moldova porblémáira való gyógyírt hirdetik, mégsem történt tényleges lépés ez ügyben egyik fél részéről sem. Romániában és Moldovában is elhangzanak a pro érvek mellett kontra megjegyzések is, amelyek nehezítik a két ország egyesülésének tervét. Nicu Popescu, az EU Biztonsági Tanulmányai Intézetének tapasztalt analítikusa szerint az esetleges egyesülés mégtörékenyebbé tenné az amúgy sem túl stabil moldovai politikát. Egyes pártok pedig kifejezetten unióellenesek, ami a Romániához való csetlekozást érinti.

Nem mindegy az sem, melyik oldalról tekintünk ugyanazon lépés felé. Akik hisznek Nagyromániában, azok re-egyesülésről (újra egyesülésről) beszélnek, míg az Oroszország- pártiak re-annektálással illetik a jövőbeli terveket. Továbbá az egyesülés visszhangja megosztja a nemzetközi politikát, amely Kisinót nehéz döntés elé állítja. Míg a románok nagy többsége örülne az egyesítésnek, addig más országok ferde szemmel néznek egy új államalakulat létrejöttére. S maga a támogató Románia sem a valós problémák leküzdésén fáradozik, avagy annak hátteret adni, mintsem egy álltaluk kigondolt, elképzelt, de nem biztos, hogy hatásos stratégiát kívánnak alkalmazni. Mindenesetre jövőre parlamenti választásokra kerül sor Romániában, ahol az emberek ugyan megosztottak a kérdés tekintetében, a statisztikák mégis azt mutatták ki, azon politikai pártok élveznek nagyobb előnyt, akik az egyesülés mellett állnak. De ebbe még Transznisztriának és Gagauziának is lesz beleszólása, amelyek egyértelműen igen nagy Moszkva-barátok.

Egyes kritikusok szerint nem éppen a legjobb időzítés egy ilyen jellegű egyesítésről beszélni, amikor épp az EU-s tagállamok nemzeti önérzetének lecsillapításának fáradoznak. „Tudjuk, hogy ez egy igen érzékeny pillanat a jelenlegi ukrajnai helyzet miatt egy esetleges baráti egyesülésről beszélni”- jegyezte meg Raetchi. Nicu Popescu pedig továbbgondolva az említetteket hozzáfűzte azt is, hogy Moldovában egyre nagyobb csalódottság jellemzi a politikát, ami az EU-ról alkotott képüket illeti, hiszen az nem segített számukra az országban uralkodó mérhetetlen korrupció felszámolásában. Ráadásul az orosz-pártiak száma is napról napra nő.

Mindezeket mérlegelve, hogy lesz-e mégis egyesítés, nem tudni. Érdemes figyelnünk a jövőévi román választásokat, hiszen azt megelőzően már nem hiszem, hogy módot kerítenének a tervek előre lendítésének ügyében. Tekintettel a román nacionalista felhangokra, illetve a régióban amúgy is feszült határátrendeződésekre, bionytalan biztonságpolitikai kérdésekre, nem hiszem, hogy a moldvai-román egyesülés számunkra, Magyarország számára kedvező lenne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése