2015. május 14., csütörtök

Szijjártó tűkön ül, hogy lezáródjon az ukrán konfliktus

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagállamok külügyminisztereinek törökországi találkozóján egyetértett kollégáival abban, hogy az ukrán konfliktusra mielőbbi megoldásnak kell születnie.

Antalyában a NATO főtitkár tegnap kijelentette, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben szegi meg a minszki megállapodásban lefektetett tűzszünetet. Andrij Liszenko katonai szóvivő, a keddi kijevi sajtótájékoztatóján mondottakkal ezt alátámasztja, továbbá a kijevi hadműveleti parancsnokság közleményében szintén az olvasható, hogy az oroszbarát szakadárok nehézfegyverekkel lőnek lakott településeket.

















A megoldás halogatása
Az ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk azzal vádolja az Európai Uniót, hogy Ukrajnát „golyóálló mellényként használja a nyakig felfegyverzett nukleáris hatalom ellen”. A minszki megállapodást pedig szükséges rossznak tartja, ami jelenleg az egyetlen létező javaslat a válságkezelésre.

Megosztott tábor
Az amerikaiak álláspontját, miszerint a katonai megoldás felé kell menni, Nagy-Britannia, a balti és a skandináv államok, Lengyelország és részben Románia is támogatja. Számos más ország azonban, beleértve Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot, a német-francia politikai kezdeményezés mellett áll.

A magyar külügyminiszter kizárólag a konfliktus békés megoldását támogatja, ami a minszki tűzszüneti megállapodáson kell, hogy nyugodjon, ezért kedvező előjelnek tekinti az Egyesült Államok és Oroszország közötti tárgyalások újrakezdését.

Forrás:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése