2015. május 14., csütörtök

Nincs visszaút – ukrán menekültek Lengyelországban

Lengyelországban évek óta napirenden van a kivándorlás kérdése annak minden következményével együtt. Arra azonban valószínűleg senki nem számított, hogy hamarosan a bevándorlás válik az égetőbb problémává. Az ukrajnai események hatására éppen ez következett be.

Lengyelország az ukrán konfliktus során mindvégig határozott fellépést szorgalmazott Oroszország ellen, és az európai országok közül elsőként januárban hivatalos mentőakciót indított a legalább egy lengyel felmenővel rendelkező lakosok kimenekítésére donyecki és luhanszki térségből.

Tatiana Sokolova egyike annak a közel 200 embernek, akik a lengyel hatóságoknak köszönhetően új életet kezdhetnek Lengyelországban. A válság előtt az ukrán állami televíziónál dolgozó nő férjével és két kisgyermekével jelenleg a Katolikus Caritas által fenntartott központban lakik, ahol hat hónapig maradhatnak. A gyerekek addig is iskolába, a felnőttek pedig intenzív lengyel nyelvtanfolyamra járnak, ezen kívül segítséget kapnak az állás- és lakáskereséshez. Tatiana és férje hosszú mérlegelés után döntöttek úgy, hogy egész eddigi életüket – munkájukat, családjukat és barátaikat – hátrahagyva, főként gyermekeik jövője érdekében a szomszédos Lengyelország nyújtotta biztonságot választják.

Mivel a menekültek mindössze egy-egy bőröndnyi holmival érkeztek, így szinte a semmiből kell újra talpra állniuk. Ezért az első feladatuk munkát találni az új hazában. A mentőprogram koordinátora, Wlodzimerz Wieczorek biztosította őket arról, hogy az Ukrajnában megszerzett képesítéseiket Lengyelországban is törvényesen elismerjék, így elősegítve, hogy előbb-utóbb a végzettségüknek megfelelően tudjanak elhelyezkedni. A lengyel belügyminisztérium pedig rendelkezésükre bocsátott egy 100 állásajánlatot tartalmazó listát, amelyek közül néhányhoz lakhatás is jár. Az újonnan érkezők elsősorban azokra a munkakörökre pályázhatnak jó eséllyel, amelyek a lengyelek nyugati országokba történő kivándorlásának következtében megüresedtek.


Tatianáék a menekültek többségéhez hasonlóan nem tervezik a visszatérést Ukrajnába. Ha a konfliktus idővel rendeződik is, az elpusztított infrastruktúra és a gazdaság helyreállítása még hosszú éveket vehet igénybe, gyermekeiket pedig nem szeretnék ilyen bizonytalan körülmények között felnevelni. Marta Jaroszewicz lengyel migrációs szakértő szerint az ukrán bevándorlók száma már a 400 ezer főt is elérheti Lengyelországban (ez nagyjából kétszerese a hivatalos adatoknak), így a közeljövőben a lengyel társadalmat és a vezetést új feladatok elé állítja a befogadottak integrációja.


Források:

Adam Easton: Ukrainian refugees find new future in Poland. BBC.com, 2015. március 19. Elérhető: http://www.bbc.com/news/world-europe-31903681

Andrew MacDowell: Ukraine's refugees find solace in Poland, Europe's most homogenous society. The Guardian, 2015. május 13. Elérhető: http://www.theguardian.com/world/2015/may/13/ukraines-refugees-find-solace-in-poland-europes-most-homogenous-society

Natalija Ojewska: Ukrainian refugees rebuild their lives after Poland flies them to safety. Thomson Reuters Foundation, 2015. február 25. Elérhető: http://www.trust.org/item/20150225094729-qghia/?source=leadCarousel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése