2015. május 14., csütörtök

Vajon az ukrán válság milyen történelmet ír majd?


Angela Merkel múlt héten vasárnap Moszkvában járt, ahová elsősorban a második világháború áldozatainak a megemlékezése miatt érkezett. Programjában ugyanakkor fontos szerepet kapott a jelenlegi ukrajnai helyzet megvitatása is az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal. A kancellár már a válság kitörése óta szüntelenül azon fáradozik, hogy tárgyalásos úton sikerüljön a konfliktust végérvényesen megoldani. A jövőben kérdés azonban, hogy az egymásnak ellentmondó német erőfeszítések és Moszkva Ukrajna-politikája hogyan befolyásolja mind a világtörténelmet és a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

A koszorúzást követően egy közös sajtótájékoztatóra is sor került a felek között, amelyből ismét kiderült, hogy a két állami vezető mennyire eltérő módon értelmezi a Kelet-Ukrajnában történő mindennapos atrocitásokat, és a persze a válság alapjául szolgáló okokat. A kancellár élesen bírálta a február végén aláírt minszki megállapodás feltételeihez való hozzáállást, miután az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között mai napig véres harc folyik. Merkel ez alkalommal is kifejtette, hogy a Krím-félsziget önkényes elcsatolása teljes mértékben ellentmond a nemzetközi jog releváns szabályainak, mint ahogy a Putyin által továbbra is képviselt agresszor politikát is meglehetősen nehezményezte. A tárgyalás során kitértek a meggyengülni látszó német-orosz gazdasági kapcsolatokra is, amelyek hátterében - a felek közös egyetértése szerint - az ukrajnai helyzetet megillető eltérő megközelítés következményei állnak. Ennek ellenére Putyin elismerte és méltatta a Németországgal már hosszú idők óta fenntartott stratégiai partneri viszonyt, míg Merkel inkább a súlyos visszaesésre hívta fel a figyelmet.

A kancellár mostani moszkvai látogatása során is felszólította az orosz vezetést arra, hogy ne nehezítsék a kelet-ukrajnai válságot, ám valójában továbbra is a jövő titka marad, hogy a németek által megoldásnak vélt diplomáciai út mennyire lesz kielégítő a konfliktus hatékony kezelését és a hanyatlásnak indult gazdasági együttműködés megerősítését illetően. Oroszország Ukrajna-politikájában már csak azért is azonnali szemléletváltásra van szükség, hogy a jövőben ne a háborúkról és azok áldozatairól szóljanak a történelemkönyvek.

Források:

K. A. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése