2015. május 14., csütörtök

Amerika stratégiát vált az ukrán konfliktusok kiéleződését követően

A közelmúlt történései arról árulkodnak, hogy az Egyesült Államok stratégiát vált, és a gazdasági szankciók folytatása mellett közvetlenebb, egyértelműbb és remélhetőleg hatékonyabb eszközökhöz nyúl az ismét élénkülő ukrajnai konfliktus visszafogására. Az eddigi megoldási kísérletek nem bizonyultak működőképesnek, vajon az Ukrajnába érkező amerikai kiképzők és a grúz-amerikai hadgyakorlat növelheti John Kerry esélyeit egy valóban sikeres tárgyalásra Putyinnal?
Az elmúlt hetek eseményei bizonyítják, hogy a korábbi remények ellenére a Minszk II. egyezmény csak az ukrán válsággal kapcsolatos tárgyalássorozatok egy újabb kudarca. A vezetők által aláírt fegyverszünet valójában soha nem lépett életbe, folyamatosan érkeznek hírek az ukrán hadsereg veszteségeiről, az oroszbarát szakadárok újra alkalmazni kezdték a nehézfegyvereket, lakott települések ellen is. Kijev folyamatosan igyekszik felhívni a nemzetközi figyelmet, hogy az ország számára továbbra komoly veszélyt jelentő, továbbra is jelentős erőt képviselő szakadár fegyveresek mellett Ukrajna határainál jelenleg körülbelül 50 ezer orosz katona is állomásozik. Az egységek számának növelésén túl az orosz hadsereg a légvédelmi képességeket is elkezdte erősíteni a térségben. Ha igazak a baljós jelentések, akkor az orosz csapatmozgósítás újabb, nagyszabású harci cselekmények előszele is lehet.
A konfliktusok kiéleződésével kapcsolatosan több vezető tisztségviselő is nyilatkozott a napokban, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és John Kerry amerikai külügyminiszter is felszólította mind a szakadárokat, mind Oroszországot a minszki megállapodás betartására. A helyzet megoldásának érdekében az elmúlt időszakban az Európai Uniót felváltva az Egyesült Államok bizonyult a legaktívabbnak.
A Kreml heves ellenkezése és figyelmeztetései ellenére az amerikai hadsereg még áprilisban, bilaterális alapon 300 ejtőernyős katonáját küldte Ukrajnába, akik jelenleg is kiképzési feladatokat látnak el. A közvetlen támogatás mellett ugyancsak jelzésértékű lehet a nemrégiben lezajlott “Nemes Partner” elnevezésű grúz-amerikai közös hadgyakorlat is.
A katonai jellegű megmozdulásokat követően, május 12-én, John Kerry az oroszországi szocsiba érkezett, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Vlagyimir Putyinnal, valamint később Sergei Lavrov orosz külügyminiszterrel. Ezek egyben az eddigi a legmagasabb szintű orosz-amerikai találkozók az ukrán válság kitörése óta. A felmerülő témák között volt az iráni atomprogram, valamint a két ország együttműködésének kérdése a szíriai és a szóban forgó ukrán konfliktus megoldásával kapcsolatosan.
A tárgyalások eredményeit még nem hozták nyilvánosságra, annyi azonban kiderült, hogy mindkét fél támogatja a minszki tűzszünet betartását a továbbiakban, Kerry pedig ismét világossá tette Putyin számára, hogy amennyiben ez nem történik meg, az EU-val kiegészített szankciós politika mellett az Egyesült Államok akár katonai lépésekre is kész.
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése