2016. március 5., szombat

A migráció ”láthatatlan” alanyai

Mára a különböző okokból útnak indulók közel fele a nők köréből kerül ki, ezért fontossá vált a különböző tanulmányokban különválasztani a két nemet és megvizsgálni milyen más aspektusok jellemzik a női migrációt.

A ma is elfogadott percepció szerint a migráns: férfi.
Az 1960-as években, ha migránsról és családjáról esett szó, mindig a férfit és családját értették alatta. A különböző tanulmányok csak az 1980-as években kezdték vizsgálni a gender jelentőségét. A női aspektus felőli megközelítés a feminista hangok felerősödésének köszönhetően vált bevetté.
Az utóbbi évtizedekben a migrációs mintákban jelentős változás állt be, megjelentek az egyedül útnak induló nők és a családjukat követő nők.
A női migráció legfontosabb okaiként a függetlenedés és a kitörés lehetősége, korábbi szexuális bántalmazás (pl. családon belüli), stigmák (hajadon, elvált, özvegy stb.), elnyomás említhetők meg, a fiatalok esetében pedig nem kevés esetben az előre elrendezett házasság.

Azonban a gender szegregáció számos befogadó országban is jelen van. Az a megkülönbözetés, ami odahaza végigkísérte a nők életét, az új ”hazában” is megfigyelhető.
A fogadó országok legtöbbje előítéletesen kezeli azokat a nőket, akik nem családdal és kísérővel érkeznek.
A munkaerőpiacon is sokkal rosszabb pozícióból indulnak, mint férfitársaik, így általában a szociális szférában tudnak elhelyezkedni, ami kifejezetten női munkakörnek számít, vagy esetleg gyárakban, ahol túlóráztatják és alulfizetik őket. A legsötétebb szeglet azonban az emberkereskedelem és a prostitúció.

Már maga az „utazó nő” is számos veszélynek van kitéve. Annak függvényében, hogy a legális vagy illegális utat választja, függ az utastársaitól, a szállítóktól, valamint a határőröktől. A kockázatok között található a már korábban említett embercsempészet, továbbá a szexuális és fizikai bántalmazás.
Azok a nők, akik nem beszélik a célország nyelvét, sokkal nagyobb eséllyel válhatnak áldozatokká.
Az embercsempészet korunk egyik legnagyobbnak mondható biztonsági kihívása.
Azok a nők, akik papírok nélkül lépik át a határokat, hamarabb célpontokká válhatnak, amit ezek a ”szervezetek” ki is használnak.
Az ellenük irányuló fellépések pedig a mai napig kezdetlegesek. A munkát hátráltatja, hogy azok a nők, akik ilyen helyzetbe kerültek, nem szívesen beszélnek a történtekről, stigmaként élik meg, ezáltal pedig nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat az embercsempész hálózatokról.
Ahhoz, hogy ezeket a visszaéléseket meglehessen szüntetni, vagy legalábbis csökkenteni, mindenek előtt a prevencióra kellene helyezni a hangsúlyt, és minél több, szélesebb körű nemzetközi összefogásra lenne szükség, ahogy azt az Európa Tanács is javasolja.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése