2016. március 5., szombat

Orvosok a fedélzeten

Az MSF harca az életekért a Földközi-tengeren

 

Az MSF 2015. december 30-án fejezte be 8 hónap után életmentő munkáját a Földközi-tengeren. Ez idő alatt 20.129 menekült életét mentették meg az önkéntes orvosok 120 kereső és mentőexpedíció keretében.

„Azok közül az emberek közül, akiket megmentettük, a beavatkozásunk nélkül senki nem élte volna túl az utat a hajózásra alkalmatlan csónakok fedélzetén” – mondta Stefano Argenziano, az Orvosok Határok Nélkül (Médecines Sans Frontières - MSF) nemzetközi humanitárius szervezet Migration Operations műveletének menedzsere.

A humanitárius szervezet 2015 májusában kezdte meg tevékenységét a tengeren azzal a céllal, hogy csökkentse a menekültek szenvedését, és mindenekelőtt a halottak számát az Észak-Afrikából Európába vezető úton. 2015-ben több mint 1 millió menedékkérő érkezett Európába hajón és csónakokon, és ez az év bizonyult a leghalálosabbnak is: a hivatalos adatok szerint 3771-en fulladtak vízbe, de a tényleges szám ennek a többszöröse is lehet.
A keresést és a mentést 3 hajó végezte speciális mentőkkel és orvosi csapattal a fedélzetén. A süllyedő hajókon utazók kimentése mellett az orvosi csapat feladata a kritikus állapotban lévők stabilizálása és minél előbb kórházba szállítása volt. Emellett biztosították a rászorulóknak a szükséges orvosi ellátást, ami általában kiszáradás, sérülések, égési sebek, cukorbetegség és asztma kezelését foglalta magában.

A legnagyobb kapacitású mentőhajó, a Bourbon Argos kifejezetten erre a célra lett tervezve: a fedélzetén sürgősségi ellátásra alkalmas tereket alakítottak ki a megfelelő eszközökkel, illetve rendelőszoba, megfigyelőszoba és hullaház is működött rajta. A 26 fős legénység mellett 700 menekült szállítására volt képes. Ezen a hajón 8 hónap alatt 4424-en kaptak azonnali orvosi ellátást, köztük 355 súlyosan sérült, illetve 140 állapotos nő. A Bourbon Argos május 9-én kezdte meg munkáját, és december 30-án utolsóként kötött ki végleg.
Az első mentőhajót, ami a Pheonix nevet kapta, az MSF a MOAS-szal (Migrant Offshore Aid Station) együttműködve indította útra május 2-án, és a legénysége már az első napon 487 embert mentett ki a vízből. A harmadik hajó, a Dignity I. június 13-án indult útnak a Földközi-tengeren 18 fős legénységgel, akik októberben szülést is levezettek a fedélzeten.
„Sokan gondolják azt, hogy a mentés arra ösztönzi a többi menekültet, hogy ők is tengerre szálljanak. Akik ezen a véleményen vannak még sosem mentettek ki fuldokló gyerekeket a vízből – azonban az MSF igen, és továbbra is így fog tenni, amíg mások csak beszélnek” – nyilatkozta a Pheonix egyik orvosa.

A tél közeledtével egyre kevesebben vállalkoztak a tengeri útra, így az MSF befejezhette munkáját. Továbbra is az a meggyőződésük, hogy a keresésnek és mentésnek a tengeren kiemelt fontossága van, azonban ezt nem az orvosoknak kellene végeznie. Hangsúlyozzák, hogy mindez csak tüneti kezelés, a halottak számát csak az csökkentheti, ha a biztonságos és legális átkelést Európa biztosítja a menedékkérők számára.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése