2016. március 31., csütörtök

Az Orvosok Határok Nélkül kivonul Szicíliából 

Az egészségügyi önkéntesek nem tudnak többé segíteni a menedékkérőknek

 

2015 végén az olasz kormánnyal eredménytelenül folytatott egyeztetések után a tarthatatlan körülmények és a rászorulók védelmének teljes hiánya miatt az Orvosok Határok Nélkül bezárta a szicíliai Pozzalloban és Ragusa megyében létesített állomásait.
 

A földközi-tengeri térségben az Orvosok Határok Nélkül (Médecines Sans Frontières – MSF) nemzetközi humanitárius szervezet nem csak a vízen, hanem a szárazföldön is jelen van: az olasz és görög partokon, szigeteken az érkező menedékkérőknek orvosi ellátást, ételt és ruházatot biztosít a fogadóállomásokon és tranzittáborokban. Azonban jelenleg Szicíliában a legminimálisabb elvárások sem teljesülnek ahhoz, hogy továbbra is hatékonyan együtt tudjanak működni az illetékes hatóságokkal.


„Túlzsúfoltság, a jogi tájékoztatás és védelem hiánya, bizalmatlanság és méltatlan körülmények várják a Szicíliába érkező menedékkérőket.” – nyilatkozta Stefano di Carlo az olaszországi MSF misszió vezetője. A szervezet akut esetek ellátása mellett pszichológiai segítséget is nyújt várandós nőknek, fiatalkorúaknak, erőszak és kínzás áldozatainak. „A jelenleg fennálló körülmények között azonban csak rendkívül korlátozott módon tudunk segítséget nyújtani a rászorulóknak.” – tette hozzá Stefano di Carlo. 


A pozzallo-i központ 220 fő befogadására képes, az elmúlt évben 15 000 menedékkérő fordult meg itt. Az MSF önkéntesei megállás nélkül dolgoznak, azonban a tábor oly mértékig túlzsúfolt, hogy a helyhiány miatt az emberek már a folyosókon alszanak. A központban elfogadhatatlan körülmények uralkodnak: tisztálkodásra alkalmas helyek nem működnek, ami elromlik, azt nem javítják meg. Egyre jobban romlik az épületek állapota, elszaporodtak a csótányok, nincs jogi tájékoztatás, se védelem. A menedékkérők a családjaikkal sem tudják felvenni a kapcsolatot, mivel a központon belül nincs lehetőség telefonálásra vagy telefonkártya vásárlásra, a tábort pedig nem hagyhatják el. 


A fogadórendszer hiányosságaira folyamatosan felhívták az illetékes hatóságok figyelmét a hónapokon át tartó tárgyalások során, majd 2015 novemberében egy jelentés formájában ezeket a problémákat az olasz parlament bevándorlókkal foglalkozó bizottsága elé terjesztették. Ennek ellenére az olasz fél részéről nincs jele annak, hogy lépeseket tennének az esetleges fejlesztés végrehajtása érdekében. Sőt, politikai akarat sem tapasztalható a fennálló helyzet rendezésére.


Mindezek fényében az MSF úgy döntött, hogy felfüggeszti munkáját Pozzalloban és Ragusa megyében, amely értelmezhető tiltakozásként az erősen kifogásolható körülmények és a kormányzat kellő figyelmének hiánya miatt. Dr. Federica Zamatto, az MSF bevándorlókkal foglalkozó programjának koordinátora szerint a legaggasztóbb, hogy mivel Pozzallo lassan „hotspot-tá” válik, az itt tapasztalható berendezkedés lesz a norma Olaszországban. „Egyre kevesebb figyelmet fordítanak a legkiszolgáltatottabb és legsebezhetőbb emberek védelmére.” - tette hozzá Dr. Zamatto.

Források:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése