2016. március 4., péntek



A török-EU kapcsolatok alakulása a migrációs krízis hatására

Az Európai Unió és Törökország egymásra utaltsága a migrációs nyomással szemben sokak szerint nagyban hozzájárulhat a két fél közti bilaterális kapcsolatok további erősödéséhez. Tavaly ősszel már arról cikkeztek, hogy a migrációs válság Törökország EU csatlakozását is felgyorsíthatja. Úgy tűnik azonban, hogy a válság egyelőre csak feszültségeket szít a felek között, és ha nem sikerül sürgősen megoldást találni a menekültválságra, az Ankara és Brüsszel közti viszony csak tovább romolhat.

A feszültség fő forrása, hogy a Törökországon keresztül Európába érkező migránsok visszafogadása nem a tervezett ütemben zajlik. A felek ugyanis még 2015 őszén a török-EU csúcson állapodtak meg arról, hogy az európai országok visszaküldhetik Törökországba azokat a migránsokat akik a törökökön keresztül érkeztek Európába de ott nem kaptak menekültstátust. A közös akcióterv része volt ezen kívül többek között az is, hogy Törökország erőfeszítéseket tesz, hogy megfékezze az Európába irányuló migrációs hullámot, aminek fejében viszont az EU vállalta, hogy felgyorsítja a törökök vízumliberalizációját és a több mint tíz éve tagjelölt ország csatlakozási folyamatát.

A probléma, hogy egyik fél sem akarja teljesíteni az akciótervben vállalt szerepét, amíg nem látja, hogy a másik fél is elkötelezett a feltételek teljesítésében. A hét folyamán Törökország EU csatlakozásért felelős minisztere, Volkan Bozkir csípősen meg is jegyezte, hogy amennyiben a visszafogadási egyezmény életbe lépésének idejére, vagyis 2016 júniusáig nem történik meg a vízumliberalizáció, Törökországnak joga van felmondani az egyezményt. Hozzátette továbbá, hogy az iraki és szíriai migránsok – akik a menekültek nagyobbik részét teszik ki – nem képezik az alku részét. Törökország ugyanis az 1951-es ENSZ Menekültügyi Egyezményt „földrajzi fenntartás” klauzulával egészítette ki amelyben Törökország korlátot szabott az országba érkező menekültek számának. A feltétel csak abban az esetben módosítható ha Törökország az Európai Unió tagjává válik. 

Az unió részéről ugyanakkor folyamatos problémát jelent az Égei-tengeren keresztül Görögország területére érkező migránsok napi többezres tömege, ami olyan feszültségeket generál a közösségen belül, hogy az már az integráció kohézióját és a schengeni határokat is veszélyezteti. A migránsok száma ugyanis 2015-re  megduplázódott és lassan eléri az 1,25 milliót.

Ahhoz azonban, hogy a visszafogadási folyamat zavartalanul lezajlódjon, Törökországnak előbb több mint 70 országnál kell visszafogadási és vízum egyezményeket kiharcolnia, hogy a migránsokat vissza tudják juttatni a kibocsátó országokba. A folyamat tehát hosszadalmas és bonyolult mechanizmus, amit nem fognak tudni egykönnyen levezényelni az érintett felek. Az viszont bíztató jel, hogy míg pár hónapja még csak 8 %-át regisztrálták a Görögországba érkező menekülteknek, addig ez a mai napon sikeresen megtörtént a Törökországból Görögországba érkező migránsok esetében. 

A feszültségek oldására és az álláspontok közelítésére március 7-én hétfőn újabb migrációs csúcstalálkozót tartanak az EU és Törökország között Brüsszelben, jelentette be Donald Tusk az Európai Tanács elnöke. Leszögezte továbbá, hogy a korábban megkötött közös akcióterv továbbra is prioritást élvez, és a feleknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a siker érdekében. 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése