2016. március 27., vasárnap

Rendszerszintű hiba

„Az embercsempészet nyílt seb jelen társadalmunk testén.”[1] Globális kihívást jelent, azonban a fragmentáltan rendelkezésre álló információkból fakadóan a probléma kezelése nehézségekbe ütközik.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egy 2012-es felmérése alapján 2009-ig 20,9 millióra volt tehető az embercsempészek áldozatául esettek száma, az ebből az illegális tevékenységből befolyt összeg pedig közel 150 milliárd dollárra, ezzel megelőzve a fegyverkereskedelmet és a drogcsempészetet.
A legjövedelmezőbb piacot az emberkereskedők számára a migráció jelenti, ezen belül is a legsérülékenyebb csoport a migráló nő. Nyugat-Európába évente mintegy 120 ezer nőt és gyermeket szállítanak, ahol később prostitúcióra kényszerítik őket. Az áldozatok száma azonban mindig magasabb, mint amennyi a statisztikai adatokból kiolvasható, hiszen rengeteg olyan terület van, ahol nem lehetséges az adatok mérése.

Az adatok, információk hiánya magukra az áldozatokra is visszavezethetőek, ugyanis sok esetben nem mernek tanúvallomást tenni, félnek futtatóiktól, hiszen nem egy esetben az embercsempészek más bűnszövetkezetekkel is kapcsolatban állnak, valamint félnek attól, hogy illegális tartózkodásuk miatt visszatoloncolják őket. A legtöbb esetben tehát nem is kerülnek bejelentésre az ilyen jellegű bűncselekmények. Másik oldalról nézve ott vannak a rendvédelmi szervek, akiknek nincs megfelelő jogi és strukturális hátterük ahhoz, hogy hatékonyan fellépjenek az embercsempészekkel szemben. Nem áll rendelkezésükre elfogadható mennyiségű adat, aminek az útján elindulhatnak. Több országban szembekerülnek a legális prostitúció problémájával, valamint a tanúskodásra hajlandó áldozatok megvédésére sem tudnak ígéretet tenni és mivel nem csak országon belüli, hanem országokon keresztül ívelő problémáról beszélhetünk, így szemben találják magukat más országok jogi-szabályozási eltéréseivel. Nem lehet azonban elmenni a rendvédelmi szerveknél meglévő korrupció mellet sem, amikor szemet hunynak a történtek felett és inkább félre fordítják fejüket. Azonban az embercsempészek is mindig egy lépéssel előttük járnak. Ma már a technika fejlődésének ”köszönhetően” olyan leágazásai jelennek meg a prostitúciónak, mint a cybersex, ahol a sötét web és a proxy-k miatt sokkal nehezebben lekövethető tevékenységről beszélhetünk. Itt a szolgáltatást igénybe vevő és „adó” nem egy országban, még csak nem is egy kontinensen tartózkodik, így az ilyen ügyekkel szembeni eljárás már sokkal magasabb szintű kezelést és országok közötti együttműködést, összehangoltságot igényel. Az NSA botrány óta pedig az embercsempészek még jobban odafigyelnek, hogy olyan programokat használjanak, ami szinte láthatatlanná teszi őket.

Egy ország tehát nem képes önállóan kezelni a fennálló problémát, és nem is lehetséges, ezért nemzetközi összefogás szükséges és a közös, megfelelő jogi háttér kidolgozása. Kezdeményezések mindig voltak és lesznek, azonban le kell bontani azokat a most is meglévő akadályokat, amelyek gátolják, hogy egyes országok információik átadását megtagadhassák. A megoldás pedig egyre sürgetőbb.

Források:




[1] David M. Luna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése