2016. március 29., kedd

Elkendőzött valóság

Nagy érdeklődéssel vettem a kezembe a könyvet, mivel a Közel-Kelet évek óta az érdeklődésem középpontjában áll. Folyamatos konfliktusok forrása és színtere is egyben, melyről európaiként a médián keresztül értesülünk a leginkább, ennek alapján formálódik a térségről és az ott élő emberekről alkotott véleményünk. Kíváncsian vártam, mit ad hozzá a könyv a Közel-Keletről, illetve a médiáról alkotott elképzeléseimhez a sokat ígérő címen túl.
Nagyon sok érdekes történetet olvashattam a holland tudósító kalandjairól Egyiptomban, Izraelben és Irakban. Felhívta a figyelmet a hiteles újságírás nehézségeire, és a média rendkívül torzító, dezinformáló szerepére. Mindezek azonban nem voltak ismeretlenek számomra, ahogyan sok más ember számára sem. Ráadásul olvasóként paradox helyzetben éreztem magam, hiszen miközben a könyv alapjában véve arról szól, hogy a média által közvetített kép megvezeti a közönséget, nyíltan szól arról is, hogy az író maga is ezt tette, amíg tudósítóként dolgozott. Többször hívja fel maga is a figyelmet arra, hogy csak követte a kollégái által bevett gyakorlatot, mivel nem volt lehetősége másra. Igaz, hogy a könyv megírásával kísérletet tesz arra, hogy a nagyközönség elé tárja a média valódi arcát, és nem utolsó sorban valódibb képet fest a Közel-Keletről a saját élményein keresztül.
Újdonságként az hatott számomra, hogy mennyire bonyolult és nehézkes a tudósítók számára az utazás a Közel-Kelet országai között, mennyi bürokratikus akadály áll az útjukban. Ezen kívül az is meglepett, hogy a helyszíni tudósítók ekkora mértékben támaszkodnak a hírügynökségek adataira. Őszintén megvallva ez számomra azt jelenti, hogy az újságírók feladata az események tálalására korlátozódik, amit viszont egy adott sémába illesztve tesznek meg, így feladva az események és közösségek ábrázolásának valódiságát, a saját mondanivalójukat. Hagyják, hogy a nagyközönség tudata változatlan maradjon.
Számomra a könyv sok érdekes személyes történet összessége, amit azzal a céllal írtak, hogy valamelyest jóvátegye azt a félrevezető szerepet, amit az író médiában végzett munkája csak tovább erősített. Mindamellett, hogy árnyaltabb képet ad a Közel-Keletről, számomra nem nyújtott olyan átütő élményt, mint amit az Elkendőzött valóság cím sugallt volna. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése